30.9.2019
Hammas puuttuu, mitä tehdä? Hammaslääkäri Juha Vainio vastaa!
Pohditko hammasimplantin asennusta puuttuvan hampaan paikalle? Onko sinulla kysymyksiä hammasimplantista? Olemme koonneet kysymyksiä, joita sinäkin olet mahdollisesti pohtinut. Vastaukset kysymyksiin on antanut Hyggan vastaava hammaslääkäri Juha Vainio.
Kysymyksiä hammasimplantista
Miksi minun kannattaa hankkia hammasimplantti, jos minulta puuttuu hammas?
- Ensinnäkin hammasimplantti kannattaa asennuttaa toiminnallisista syistä. Puuttuvan poskihampaan kohdalla saattavat eteen tulla purennalliset ongelmat, kun puuttuvan hampaan takia syömisessä aletaan suosimaan suun ehjää puolta. Tällainen toispuoleinen pureskeleminen voi aiheuttaa lohkeilua näissä ehjissä, ruuan pureskeluun käytettävissä hampaissa. Purennalliset ongelmat liittyvät myös puuttuvan hampaan naapurihampaisiin. Hammasimplantti kannattaa asennuttaa myös kosmeettisista syistä. Puuttuvan hampaan paikalle asennettava hammasimplantti ei erotu luonnollisten hampaiden joukosta millään tavalla. Hammasimplantti on ratkaisuista pysyvin.
Mitä, jos en asennuta hammasimplanttia puuttuvan hampaan tilalle?
- Hammasimplanttia kannattaa lähteä asennuttamaan mahdollisimman pian, jotta leukaluu pysyy kunnossa. Jos implantin asennuttamista viivytellään, hammasimplanttia ei välttämättä ole mahdollista asentaa leukaluun kutistumisen ja purennan pysyvästi muuttumisen takia enää esimerkiksi 10 vuoden kuluttua.
Onko hammasimplantin asennus pitkä prosessi?
- Hammasimplantin asennus on vaiheittaista. Asennukseen kuuluu 5–6 vaihetta. Näihin vaiheisiin kuuluvat hammasimplantin sopivuuden arviointi, keinojuuren asentaminen pienen leikkauksen avulla paikallispuudutuksessa, keinojuuren juurtuminen, jäljennöksen ottaminen, omaa hammasta muistuttavan implanttikruunun asennuttaminen keinojuureen ja suuhygienistin jälkitarkastus.
Voinko tulla yhden hammasimplantin asennukseen, jos minulta puuttuu useita hampaita?
- Useiden puuttuvien hampaiden kohdalla hyödynnetään keinojuurta implanttisiltojen kanssa. Kahdella implantilla on mahdollista korvata yhteensä 3–5 hammasta. Kahden hammasimplantin asentaminen voi onnistua samalla kertaa. Useamman hammasimplantin asentaminen vaatii oletetusti yhteen hammasimplanttiin verrattuna enemmän aikaa hoitohuoneessa.
Voinko jatkaa elämääni normaalisti ensimmäisen käynnin jälkeen?
- Keinojuuren päälle laitetaan metallinen paranemissuoja. Jos keinojuuri on asennettu näkyvälle paikalle, voidaan tällaiselle alueelle sijoittaa tilapäinen osaproteesi tai kuitusilta, joka muistuttaa enemmän hammasta. Leikkauksen jälkeistä kipua ei ole suurimmalla osalla potilaista.
Sattuuko implantin asennus? Pitääkö minun jännittää? Kuinka Hyggalla huomioidaan minun jännitykseni ja pelkoni?
- Ei pidä jännittää, sillä leikattava alue paikallispuudutetaan. Aikaa keinojuuren asentamiseen ei kulu kuin 20–30 minuuttia. Potilaalle määrätään antibiootit eikä jälkivaivojakaan yleensä ole. Otamme pelkopotilaat Hyggalla huomioon. Tarvittaessa potilaan on mahdollista saada esilääkitys suun kautta. Kerromme hoitoon kuuluvista vaiheista ennen hoidon aloittamista. Voit myös aina esittää kysymyksiä.
Millaista kotihoitoa hammasimplantilta vaaditaan?
- Normaalia ainakin hieman huolellisempaa kotihoitoa. Asennuksen jälkeisen suuhygienistikäynnin yhteydessä suuhygienisti voi tuoda esille asioita, joihin sinun kannattaisi kiinnittää kotihoidossasi tarkempaa huomiota. Saat Hyggalta mukaasi hammasimplanttipassin, johon on listattu hampaistoosi asennetut implantit. Passi on hyödyllinen, jos olet esimerkiksi matkoilla ja hammasimplanttisi tarvitsevat huomiota.
Onko sinulla muita kysymyksiä hammasimplantista? Voit soittaa Hyggan ajanvaraukseen (09) 58 400 300 ja esittää kysymyksiä hammasimplantista.
- Hammasimplantin voi asentaa vain terveeseen suuhun. Muistathan varata ajan ensin hammastarkastukseen Hyggalle täältä.
- Voit maksaa esimerkiksi hammasimplantin nyt osissa Resurs Bankin Hygga-tilillä! Lue lisää maksuvaihtoehdosta täältä.
- Yksi syy puuttuvalle hampaalle on perinteisistä materiaaleista tehty hammaspaikka. Purennan rapautumista on eri asteista, joten hampaiden tilanteen korjauttaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin hammaslääkärissä siirtymällä keraamisiin paikka-aineisiin. Tällöin hampaistosi säilyy paremmin ja hampaallasi on suurempi todennäköisyys välttyä poistamiselta. Lue lisää keraamisesta paikasta täältä. Voit varata ajan hammastarkastukseen täältä.
Hammasklinikka Hygga sijaitsee loistavalla sijainnilla Helsingin Kampissa. Pääset paikalle helposti niin junalla, metrolla, bussilla, ratikalla, autolla kuin myös kävellen. Myös ajanvaraus on helppoa ja nopeaa! Voit varata ajan joko verkossa, puhelimitse (09) 58 400 300 tai paikan päällä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs).
Löydät Hygga-klinikan Facebookista ja Instagramista.
Hygga – Hyvinvointia hymyllesi!