Siirry sisältöön

Kuiva suu on yleinen vaiva, jota voi hoitaa

Kuiva suu on yleinen vaiva, jota onneksi voi hoitaa monella eri tavalla. Suun kuivuudelle eli kserotomialle altistavat mm. stressi, tupakointi ja useat eri lääkkeet. Lisäksi erilaiset sairaudet, kuten diabetes, anoreksia ja Sjögrenin syndrooma altistavat suun kuivumiselle. Myös leikkaukset sekä sädehoito voivat vaikuttaa sylkirauhasen toimintaan aiheuttaen kuivuuden tunnetta suussa.

Miksi kuiva suu on riski terveydelle?

Syljen eri ainesosat suojaavat hampaita ja auttavat puolustautumaan hammaskiveä ja kariesta aiheuttavia bakteereja vastaan. Syljen määrän vähentyessä riski hampaiden reikiintymiselle ja iensairauksille kasvaa. Suun kuivuus aiheuttaa myös pahanhajuista hengitystä ja limakalvojen arkuutta.

Miten hoitaa kuivaa suuta?

Paras tapa hoitaa suun kuivuutta on puuttua mahdollisuuksien mukaan sen aiheuttajaan.

  1. Jos suun kuivuus johtuu lääkkeistä, kannattaa keskustella lääkärin kanssa, onko lääkitystä mahdollista vaihtaa.
  2. Kuiva suu kaipaa kostutusta. Nauti pieniä vesihörppyjä pitkin päivää. Lisäksi suun limakalvoja voi kostuttaa sivelemällä niille oliiviöljyä.
  3. Käytä fluoria ja ksylitolia sisältävää hammastahnaa.
  4. Älä käytä alkoholipitoisia suuvesiä.
  5. Hammaslääkäri voi määrätä sinulle reseptillä hammastahnaa, jossa on enemmän fluoria kuin tavallisissa hammastahnoissa.
  6. Apteekissa on myytävänä erilaisia kuivan suun tuotteita, esim. geelejä, suihkeita, hammastahnoja, suuvesiä ja imeskelytabletteja. Tuotteet on suunniteltu ehkäisemään erityisesti kuivan suun ien- ja hammasongelmien esiintymistä.
  7. Hammastahnaa ostaessa kannattaa olla tarkkana ja varmistaa, ettei tahna sisällä limakalvoa ärsyttävää natriumlauryylisulfaattia.
  8. Hyvä suuhygienia vähentää kuivan suun aiheuttamia ongelmia. Käy hammastarkastuksessa hammaslääkärillä vähintään kerran vuodessa.

kuiva suu

Mukava hammaslääkäriklinikka Hygga sijaitsee keskellä Helsinkiä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs.). Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma,ke klo 10:15-18:00, ti,to ja pe klo 08:15-16:00 sekä la klo 9:15-15:00.

(09) 58 400 300

Tee Hygga Hymy-sopimus

Hammashoitoa kk-maksulla!

Lue lisää