Siirry sisältöön

Ientulehdus on yleinen ja kipeä vaiva

Terveet ikenet ovat väriltään vaaleanpunaiset ja rakenteeltaan kiinteät. Ne eivät arista eikä niistä vuoda verta hampaiden harjauksen tai välienpuhdistuksen yhteydessä. Ientulehdus tulee esille ienten turvotuksesta, punoituksesta ja etenkin ienverenvuodosta hampaiden harjauksen ja välienpuhdistuksen yhteydessä.

Tulehtunut ien voi olla arka tai kipeä kosketettaessa. Tupakoivilla ientulehduksen toteaminen on hankalampaa, sillä nikotiini heikentää ienten verenkiertoa merkittävästi. Tällöin ikenet eivät tulehduksesta huolimatta juurikaan vuoda verta ja hoitoa vaativa tilanne jää helposti huomaamatta.

Mistä ientulehdus johtuu?

Ientulehdus johtuu suussa elävistä bakteereista. Ne muodostavat jatkuvasti hampaiden ja limakalvojen pinnoille bakteerimassaa eli plakkia. Kun plakkia kertyy riittävästi ienrajaan ja hampaiden juurenpinnoille ientaskuun, bakteeriärsytys käynnistää ienkudoksessa tulehdusreaktion. Mikäli plakkia ei poisteta, syljen mineraalit kovettavat sen vähitellen hammaskiveksi. Tällöin plakin bakteerit kuolevat. Karhea hammaskivi on kuitenkin erinomainen kiinnitys- ja kasvualusta uusille, eläville bakteereille.  Lisäksi hammaskivi hankaloittaa omahoitoa; kivi tukkii ahtaita hammasvälejä ja sen karheasta pinnasta on vaikea poistaa plakkia kotioloissa. Näin hammaskivi aiheuttaa ja ylläpitää ientulehdusta.

Säännöllinen hammaskivenpoisto on tärkeä ennaltaehkäisevä toimenpide. Hoitamaton ientulehdus on avoin, potilaan kämmenen kokoinen haava, jonka kautta suun bakteereilla on veriteitse pääsy kaikkialle elimistöön. Tämän vuoksi ientulehduksella on yhteys moniin yleissairauksiin, etenkin sydän- ja verisuonisairauksiin, reumasairauksiin ja diabetekseen. Lisäksi hoitamaton tulehdus ienkudoksessa leviää vähitellen ikenen alaisiin hampaan kiinnityskudoksiin. Kiinnityskudosten tulehdusta kutsutaan parodontiitiksi.

Miten tulehduksen ikenessä voi ehkäistä?

  1. Harjaa hampaat huolellisesti aamuin illoin ja varmista, että hammasharjan harjakset osuvat myös ienrajaan. Sähköharja on tavallista hammasharjaa tehokkaampi ja sillä on helpompi puhdistaa myös vaikeapääsyiset alueet, kuten takahampaiden ienrajat.
  2. Puhdista hammasvälit vähintään kerran päivässä hammaslangalla, lankaimilla, harjatikuilla tai väliharjoilla. Puiset, pyöreät cocktailtikut eivät sovellu hammasvälien puhdistukseen.
  3. Tehosta puhdistusta alueilla, joilla huomaat ienverenvuotoa hampaiden harjauksen tai välienpuhdistuksen yhteydessä.
  4. Käy säännöllisesti ja tarpeeksi usein hammaskiven poistossa. Hammaskiven kertymisnopeus on yksilöllinen ja suuhygienistisi osaa määrittää juuri sinulle sopivan puhdistusvälin.
  5. Tehosta ärhäkän ientulehduksen hoitoa apteekista saatavilla klooriheksidiinihuuhteilla ja -geeleillä. Niitä käytetään kuuriluontoisesti noin viikon ajan kerrallaan.

Mikäli ientulehdus ei hammaskiven poistosta ja huolellisesta omahoidosta huolimatta parane viikon kuluessa, ota yhteyttä hammaslääkäriin, joka arvioi tilanteesi. Voit soittaa Hyggalle numeroon (09) 58 400 300.

ientulehdus

Mukava hammaslääkäriklinikka Hygga sijaitsee keskellä Helsinkiä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs.). Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

 

 

 

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma,ke klo 10:15-18:00, ti,to ja pe klo 08:15-16:00 sekä la klo 9:15-15:00.

(09) 58 400 300

Tee Hygga Hymy-sopimus

Hammashoitoa kk-maksulla!

Lue lisää