Siirry sisältöön

Ientulehdus

  • Ientulehdus eli gingiviitti on bakteerien aiheuttama ienkudoksen tulehdustila. Terveet ikenet ovat vaaleanpunaiset ja kiinteät eikä niistä vuoda verta hampaita harjatessa tai hammasvälejä puhdistaessa.
  • Tulehtunut ien on kuin avoin haava, jonka kautta bakteereilla on pääsy verenkiertoon. Ientulehdus voi vaikuttaa myös muiden sairauksien, esim. diabeteksen, hoitotasapainoon. Ientulehdus on usein ensimmäinen merkki alkavasta hampaan kiinnityskudossairaudesta. Se voi hoitamattomana johtaa hampaiden kiinnityskudosten tuhoutumiseen, parodontiittiin.
  • Ientulehdusta aiheuttavat suussa elävät bakteerit, jotka tarttuvat hampaiden pinnoille. Tämä bakteerimassa, plakki, saa ikenet punoittamaan ja vuotamaan helposti verta. Hammaskiveä muodostuu, kun hampaiden pinnoilla olevaan plakkiin saostuu syljestä mineraaleja. Hammaskivi muodostaa karhean pinnan, johon bakteerien on entistäkin helpompi kiinnittyä.
  • Hyvällä kotihoidolla on ientulehduksen ehkäisyssä ja hoidossa suuri merkitys, sillä ientulehdusta voi estää pitämällä hampaiden kaikki pinnat puhtaana bakteereista. Harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä pehmeällä harjalla. Kiinnitä huomiota harjauskulmaan, jotta ienraja tulee puhtaaksi. Muista puhdistaa myös hammasvälit. Sähköhammasharja puhdistaa hampaat normaalia harjaa tehokkaammin.
  • Jos ien vuotaa verta hampaita harjatessa, puhdista aluetta tavanomaista useammin ja tarkemmin muutaman päivän ajan. Kun bakteeriärsytys vähenee, verenvuoto ikenistä loppuu. Myös säännöllinen hammaskiven poisto suuhygienistillä on tärkeää, sillä hammaskivi ei lähde harjaamalla pois.
  • Mikäli ientulehdus ei huolellisesta ja säännöllisestä omahoidosta ja hammaskiven poistamisesta huolimatta parane viikon kuluessa, on syytä ottaa yhteyttä hammaslääkäriin. Ientulehdusta voi nimittäin ylläpitää esimerkiksi paikkojen epätasaisuudet varsinkin ikenen lähellä.
  • Joskus ientulehduksen hoitoon voi käyttää apteekeista saatavia klooriheksidiinihuuhteita tai -geelejä. Keskustele näiden käytöstä hammaslääkärisi kanssa.
  • Tupakoitsijoiden kannattaa olla erityisen tarkkana, sillä tupakointi supistaa pintaverisuonia, jolloin ientulehduksen toteaminen on hankalampaa. Verenkierron heiketessä pintaverisuonissa ien ei vuoda, vaikka onkin oikeasti tulehtunut.

Asiakaspalvelu

Soita asiakaspalveluumme

(09) 58 400 300

Tee Hygga Hymy-sopimus

Hammashoitoa kk-maksulla

Lue lisää