Siirry sisältöön

Vihlonta johtuu kiilteen vaurioista ja hammasluun paljastumisesta

Vihlonta johtuu usein hammasta suojaavan kiilteen vaurioista ja hammasluun paljastumisesta. Hammasluussa on mikroskooppisen pieniä kanavia, jotka alkavat hampaan ytimestä ja ulottuvat luun pintaan saakka. Kanavissa on nestettä, jonka liike ärsyttää hammasytimessä sijaitsevaa hermoa ja aiheuttaa vihlontatyyppistä terävää kipua.

Hammasluun paljastuminen voi johtua ienten vetäytymisestä, happamien ruokien ja juomien tai refluksitaudin aiheuttamasta kiilteen liukenemisesta eli eroosiosta, reikiintymisestä, parodontiitista tai hampaan mekaanisesta rasituksesta, kuten narskuttelusta tai harjausvaurioista.

Mistä vihlonta johtuu?

Vihlonnan hoidossa on tärkeää selvittää vihlonnan syy.

  1. Jos vihlonta johtuu ienten vetäytymisestä tai harjausvaurioista, sinun kannattaa varmistaa, että hammasharjasi on tarpeeksi pehmeä ja harjaustekniikkasi on kunnossa. Sähköhammasharja vähentää liiallista voimakäyttöä harjatessa.
  2. Reikiintymisen aiheuttama vihlonta lakkaa, kun reikä paikataan.
  3. Eroosion syyt tulee selvittää ja niihin täytyy puuttua.
  4. Jos narskuttelet hampaitasi, narskuttelun syyt täytyy selvittää ja valmistaa hammaslääkärissä tarvittaessa purentakisko, joka suojaa hampaitasi kulumiselta.
  5. Parodontiitti tulee ennaltaehkäistä ja hoitaa.
  6. Hampaiden vihlontaa aiheuttavia ärsykkeitä ovat muun muassa. kylmä, kuuma, makea ja hapan.

Vihlovien hampaiden hoitaminen

Vihloville hampaille on kehitetty hammastahnoja, jotka vahvistavat kiillettä ja hammasluuta. Tämän lisäksi näissä hammastahnoissa on ainesosia, jotka tukkivat hammasluun kanavia. Näin nesteen liike kanavissa lakkaa eikä vihlontaa aiheuttavaa hermoärsytystä synny.

Vihloville hampaille tarkoitetut hammastahnat sopivat päivittäiseen käyttöön. Vaikutukset tuntuvat usein vasta muutaman viikon käytön jälkeen.

Onko sinulla muita kysymyksiä vihlonnasta? Voit lukea lisää vihlonnasta Hyggan vastaavan hammaslääkärin Juha Vainion haastattelusta täältä.

vihlonta

Hyggan tarjoamissa hammashoidon palveluissa ovat keskiössä asiakkaan kokonaisvaltainen hyvinvointi, hammaslääkärikäynnin mukavuus ja ajankäytön kiireettömyys.

Iloiset suun terveydenhuollon ammattilaisemme ovat aina valmiita auttamaan sinua yksilönä. Hammaslääkärikäyntiä ei tarvitse siis jännittää, koska tavoitteenamme on, että käyntisi olisi mahdollisimman mukava. Sinulla on aina mahdollisuus keskustella ja tuoda esille omat toiveesi ja kysymyksesi. Meillä on aikaa sinulle ja suusi terveydelle uudenaikaisen ajanvarausjärjestelmämme ansiosta.

Hygga sijaitsee loistavalla sijainnilla Helsingin Kampissa. Pääset paikalle helposti niin junalla, metrolla, bussilla, ratikalla, autolla kuin myös kävellen. Myös ajanvaraus on helppoa ja nopeaa! Voit varata ajan joko verkossa, puhelimitse (09) 58 400 300 tai paikan päällä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs).

Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Hygga – Hyvinvointia hymyllesi!

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma, ke ja pe 08:00-16:00, ti 09:00-17:00, to 10:00-18:00, la 09:00-15:00

(09) 58 400 300