Siirry sisältöön

Vihlonta johtuu kiilteen vaurioista ja hammasluun paljastumisesta

Vihlonta johtuu usein hammasta suojaavan kiilteen vaurioista ja hammasluun paljastumisesta. Hammasluussa on mikroskooppisen pieniä kanavia, jotka alkavat hampaan ytimestä ja ulottuvat luun pintaan saakka. Kanavissa on nestettä, jonka liike ärsyttää hammasytimessä sijaitsevaa hermoa ja aiheuttaa vihlontatyyppistä terävää kipua. Hammasluun paljastuminen voi johtua ienten vetäytymisestä, happamien ruokien ja juomien tai refluksitaudin aiheuttamasta kiilteen liukenemisesta eli eroosiosta, reikiintymisestä, parodontiitista tai hampaan mekaanisesta rasituksesta kuten narskuttelusta tai harjausvaurioista.

Selvitä vihlonnan syy

Vihlonnan hoidossa on tärkeää selvittää vihlonnan syy ja pyrkiä vaikuttamaan siihen.

  1. Mikäli vihlonta johtuu ienten vetäytymisestä tai harjausvaurioista, kannattaa varmistaa, että hammasharja on tarpeeksi pehmeä ja harjaustekniikka kunnossa. Sähköhammasharja vähentää liiallista voimakäyttöä harjatessa.
  2. Reikiintymisen aiheuttama vihlonta lakkaa, kun reikä paikataan.
  3. Eroosion syyt tulee selvittää ja niihin täytyy puuttua.
  4. Jos hampaita narskutellaan, täytyy selvittää narskuttelun syyt ja valmistaa tarvittaessa purentakisko, joka suojaa hampaita kulumiselta.
  5. Parodontiitti tulee ennaltaehkäistä ja hoitaa.
  6. Hampaiden vihlontaa aiheuttavia ärsykkeitä ovat mm. kylmä, kuuma, makea ja hapan.

Kuinka vihlonta loppuu?

Vihloville hampaille on kehitetty hammastahnoja, jotka vahvistavat kiillettä ja hammasluuta. Lisäksi näissä tahnoissa on ainesosia, jotka tukkivat hammasluun kanavia. Näin nesteen liike kanavissa lakkaa eikä vihlontaa aiheuttavaa hermoärsytystä synny. Vihloville hampaille tarkoitetut hammastahnat sopivat päivittäiseen käyttöön. Vaikutukset tuntuvat usein vasta muutaman viikon käytön jälkeen.

vihlonta

Mukava hammaslääkäriklinikka Hygga sijaitsee keskellä Helsinkiä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs.). Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma,ke klo 10:15-18:00, ti,to ja pe klo 08:15-16:00 sekä la klo 9:15-15:00.

(09) 58 400 300

Tee Hygga Hymy-sopimus

Hammashoitoa kk-maksulla!

Lue lisää