Siirry sisältöön

Diabetes ja suu

Diabetes lisää alttiutta suun alueen sairauksille, kuten ientulehdukselle, hampaiden kiinnityskudoksen sairaudelle eli parodontiitille, hampaiden reikiintymiselle ja suun sienitulehduksille. Tämän takia diabeetikon tulee huolehtia hyvin suunterveydestään. Suun alueen sairaudet ovat yleisiä henkilöillä, joilla diabeteksen hoitotasapaino on huono. Hoitamattomat suun alueen sairaudet, erityisesti parodontiitti, voivat puolestaan heikentää diabeteksen hoitotasapainoa.

Diabetes ja suunterveys

Diabetes saattaa aiheuttaa syljenerityksen vähenemistä ja kohottaa syljen ja ientaskunesteen sokeripitoisuutta. Tällöin hampaiden reikiintymisriski kasvaa ja limakalvot ovat alttiimpia tulehduksille. Suu voi lisäksi tuntua kuivalta. Diabeetikon on tärkeää käydä hammaslääkärillä suun ja hampaiden tarkastuksessa vähintään kerran vuodessa. Ientulehduksen ja parodontiitin ennaltaehkäisemiseksi ja hoitamiseksi on lisäksi käytävä säännöllisesti ja riittävän usein hammaskivenpoistossa.

Suunterveyden kotihoito

Muista suunterveys, kun joudut syömään useita välipaloja pitääksesi verensokerisi tasaisena: Huuhtele suu vedellä ja nauti ksylitolituotteita välipalan jälkeen. Tehokas, säännöllinen suun puhdistaminen on paras keino ehkäistä suusairauksia: harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä pehmeällä hammasharjalla ja fluoritahnalla, puhdista hammasvälit päivittäin, kostuta kuivaa suuta esimerkiksi vesihörpyillä, ruokaöljyllä tai apteekin kuivan suun tuotteilla. Suun terveydenhuollon ammattilainen ohjaa mielellään sopivien suunhoitovälineiden ja -valmisteiden valinnassa ja käytössä.

diabetes

Mukava hammaslääkäriklinikka Hygga sijaitsee keskellä Helsinkiä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs.). Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

 

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma,ke klo 10:15-18:00, ti,to ja pe klo 08:15-16:00 sekä la klo 9:15-15:00.

(09) 58 400 300

Tee Hygga Hymy-sopimus

Hammashoitoa kk-maksulla!

Lue lisää