Siirry sisältöön

Hampaiden ja suun puhdistus

Hampaiden ja suun puhdistus ovat mitä tärkeimpiä edellytyksiä suun terveyden ylläpitoon. Lue allaolevista ohjeista, kuinka hampaat ja suu kannattaa puhdistaa.

Hampaiden puhdistus vaiheittain

1.  Pese hampaat aamuin illoin. Aamulla paras aika on ennen aamupalaa ja illalla puoli tuntia iltapalan jälkeen. Hampaita ei kannata pestä heti ruokailun jälkeen, sillä happohyökkäyksen aikana kiille on alttiimpi kulumiselle.

2.  Käytä pehmeää hammasharjaa. Sähköhammasharja on tutkimusten mukaan tavallista harjaa tehokkaampi. Harjaa tavallisella hammasharjalla kevyellä kynäotteella lyhyin, nykivin harjausliikkein. Sähköhammasharjalla harjatessasi sinun ei tarvitse tehdä harjausliikettä, riittää kun kuljetat harjaspäätä hampaalta toiselle. Vaihda hammasharja tai sähköharjan harjaspää vähintään kolmen kuukauden välein.

3.  Harjaa järjestelmällisesti kaikki hampaat ja käy läpi hampaiden kaikki pinnat: purupinnat, molemmat sivupinnat ja viimeisissä poskihampaissa myös takapinnat. Varmista, että hammasharja osuu sivupinnoilla hampaan pinnan lisäksi myös ienrajaan. Ienrajan huolellinen puhdistaminen on hampaiden harjauksessa tärkeintä, sillä bakteerit viihtyvät parhaiten ienrajassa ja hammasväleissä. Hampaiden puhdistus ja harjaus on tekniikka-, ei voimalaji. Liian voimakas harjaaminen aiheuttaa ikenien vetäytymistä, juuripintojen paljastumista ja pitkään jatkuessaan myös paljastuneiden juuripintojen kulumista. Sähköhammasharja vähentää usein liiallista voimankäyttöä. Käytä fluorihammastahnaa, sillä fluoriyhdisteet suojaavat kiillettä reikiintymiseltä ja ehkäisevät vihlontaa. Sylje hampaiden harjauksen jälkeen ylimääräinen hammastahna pois, mutta älä huuhtele tai purskuttele vedellä, jotta suuhun jäisi fluoria.

4.  Puhdista hammasvälit päivittäin hammaslangalla, väliharjoilla tai harjatikuilla. Mikäli kärsit pahanhajuisesta hengityksestä, puhdista myös kieli. Kielen voi harjata kevyesti vedellä kostutetulla hammasharjalla/hammasharjan kielenpuhdistimella tai käyttää apteekista saatavia kaapimia. Mikäli kaipaat lisää raikkautta suuhun, voit käyttää mietoa, alkoholitonta suuvettä. Suuveden käyttö ei kuitenkaan korvaa hampaiden ja hammasvälien mekaanista puhdistamista eikä sillä ole tutkimusten mukaan merkittävää vaikutusta suun mikrobeihin.

Hammaskiven poisto ei onnistu kotona

Käy säännöllisesti ja tarpeeksi usein suuhygienistillä hammaskiven poistossa.  Kotihoito onnistuu parhaiten ja on tehokkainta silloin, kun hampaiden ja juurien pinnoilla ei ole hammaskiveä. Hammaskiveä ei pysty hoitamaan itse kotona.

Hammaskiven kertymisnopeus on yksilöllinen ja suuhygienisti osaa määrittää juuri sinulle sopivan puhdistusvälin. Puhtaan suun merkkejä ovat raikas maku ja hengitys sekä hampaiden pintojen sileys. Mahdolliset värjäytymät eivät ole merkki huonosta suuhygieniasta. Suuhygienisti auttaa mielellään hampaiden ja suun puhdistukseen sopivien tuotteiden ja valmisteiden valinnassa ja käytössä.

hampaiden puhdistus

Mukava hammaslääkäriklinikka Hygga sijaitsee keskellä Helsinkiä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs.). Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma,ke klo 10:15-18:00, ti,to ja pe klo 08:15-16:00 sekä la klo 9:15-15:00.

(09) 58 400 300

Tee Hygga Hymy-sopimus

Hammashoitoa kk-maksulla!

Lue lisää