Siirry sisältöön

Viisaudenhampaan poisto

Viisaudenhampaat ovat hammaskaarenpäähän ilmaantuvia kolmansia poskihampaita. Viisaudenhampaat puhkeavat tyypillisesti 18-25-vuotiaana ja toisin kuin suun muut hampaat, ne puhkeavat usein vain osittain. Hampaan ollessa vain osittain näkyvissä ikenen ja hampaan väliin jää syvä tasku, jonka puhdistaminen on mahdotonta.

Viisaudenhampaan tavallisin ongelma onkin ympäröivän ikenen tulehdus. Viisaudenhampaan ympärillä olevan ikenen tulehdus saattaa hetkellisesti rauhoittua antibiooteilla, mutta usein ainoa ratkaisu on hampaan poistaminen. Viisaudenhampaat myös reikiintyvät helposti, sillä niiden puhdistaminen kotihoidossa on hankalaa.

Miten viisaudenhampaan poisto tehdään?

Ennen päätöstä viisaudenhampaan poistosta otetaan leuan alueen röntgenkuvat, joiden avulla arvioidaan poiston tarve ja vaativuus. Hampaan sijainti, kehitysaste ja muoto vaikuttavat poistotapaan. Ennen poistoa hammas puudutetaan. Helpoimmillaan hammas voidaan vain pyöräyttää irti.

Vaativammissa tapauksissa viisaudenhampaan poisto pitää tehdä leikkauksena.
Poiston jälkeen poistokuopan päällä pidetään vähintään puoli tuntia harsotaitosta hampaita kevyesti yhteen puremalla. Viisaudenhampaan poiston jälkeen ei saa kahteen tuntiin syödä eikä purskutella suuta, jotta kuoppaan muodostuu paranemista edistävä hyytymä.

Viisaudenhampaiden poisto on usein helpointa nuorena, ennen kuin hampaat alkavat luutua leukaluuhun tiukemmin. Nuoren kannattaakin käydä tarkistuttamassa viisaudenhampaidensa tilanne jo ennen oireiden ilmaantumista. Hammaslääkäri voi arvioida röntgenkuvan perusteella, onko puhkeamassa olevasta viisaudenhampaasta odotettavissa ongelmia. Tällöin hammas voidaan poistaa ennakoivasti ja vältetään turhat vaivat.

Asiakaspalvelu

Soita asiakaspalveluumme

(09) 58 400 300

Tee Hygga Hymy-sopimus

Hammashoitoa kk-maksulla

Lue lisää