Siirry sisältöön

Viisaudenhampaan poisto

Viisaudenhampaanpoisto on toimenpide, jota ei kannata pelätä. Poisto tehdään aina hyvässä puudutuksessa, joten paineen tunteen lisäksi varsinaista kipua ei ole Viisaudenhampaat ovat hammaskaarenpäähän ilmaantuvia kolmansia poskihampaita. Viisaudenhampaat puhkeavat tyypillisesti 18-25-vuotiaana ja toisin kuin suun muut hampaat, ne puhkeavat usein vain osittain. Hampaan ollessa vain osittain näkyvissä ikenen ja hampaan väliin jää syvä tasku, jonka puhdistaminen on mahdotonta.

Viisaudenhampaan yleinen ongelma on ympäröivän ikenen tulehdus. Viisaudenhampaan ympärillä olevan ikenen tulehdus voi hetkellisesti rauhoittua antibiooteilla, mutta usein ainoa ratkaisu on hampaan poistaminen. Viisaudenhampaat reikiintyvät helposti, sillä puhdistaminen kotihoidossa on hankalaa.

Varaa aika viisaudenhampaan poistoon

Miten viisaudenhampaan poisto tehdään?

Ennen päätöstä viisaudenhampaan poistosta otetaan leuan alueen röntgenkuvat, joiden avulla arvioidaan poiston tarve ja vaativuus. Hampaan sijainti, kehitysaste ja muoto vaikuttavat poistotapaan. Ennen poistoa hammas puudutetaan. Helpoimmillaan hammas voidaan vain pyöräyttää irti.

Vaativammissa tapauksissa viisaudenhampaan poisto pitää tehdä leikkauksena.
Poiston jälkeen poistokuopan päällä pidetään vähintään puoli tuntia harsotaitosta hampaita kevyesti yhteen puremalla. Viisaudenhampaan poiston jälkeen ei saa kahteen tuntiin syödä eikä purskutella suuta, jotta kuoppaan muodostuu paranemista edistävä hyytymä.

Viisaudenhampaan poisto on usein helpointa nuorena, ennen kuin hampaat alkavat luutua leukaluuhun tiukemmin. Nuoren kannattaakin käydä tarkistuttamassa viisaudenhampaidensa tilanne jo ennen oireiden ilmaantumista. Hammaslääkäri voi arvioida röntgenkuvan perusteella, onko puhkeamassa olevasta viisaudenhampaasta odotettavissa ongelmia. Tällöin hammas voidaan poistaa ennakoivasti ja vältetään turhat vaivat.

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma,ke klo 10:15-18:00, ti,to ja pe klo 08:15-16:00 sekä la klo 9:15-15:00.

(09) 58 400 300

Tee Hygga Hymy-sopimus

Hammashoitoa kk-maksulla!

Lue lisää