Siirry sisältöön

Astma lisää hampaiden reikiintymisriskiä

Astma kaksinkertaistaa hampaiden reikiintymisriskin. Hengitettävät astmalääkkeet laskevat syljen pH:ta, vähentävät syljeneritystä ja lisäävät reikiintymistä aiheuttavien bakteerien määrää suussa. Nenän tukkoisuudesta johtuva suuhengitys kuivattaa suuta, jolloin syljen reikiintymiseltä suojaava vaikutus heikkenee etenkin etuhammasalueilla. Joidenkin hengitettävien astmalääkkeiden sisältämä kortisoni altistaa suun limakalvoja sieni-infektioille. Lisäksi kortisonia sisältävissä astmalääkkeissä on laktoosia. Laktoosi on sokeri, jota hampaiden reikiintymistä aiheuttavat bakteerit käyttävät ravinnokseen.

Astmalääkkeet ja suun terveys

Opettelemalla oikean inhalointitekniikan varmistat, että astmalääke kulkeutuu keuhkoputkiin eikä jää suuhun ja nieluun. Huuhtele suu aina vedellä kaikkien hengitettävien astmalääkkeiden oton jälkeen ja sylje huuhteluvesi pois. Astmalääke kannattaa ottaa mahdollisuuksien mukaan ruokailun yhteydessä, jolloin sen sisältämä sokeri ei aiheuta ylimääräistä happohyökkäystä. Hampaat kannattaa harjata ennen astmalääkkeen ottoa, mikäli otat lääkkeen aamu- tai iltatoimien yhteydessä. Sylje ylimääräinen tahna pois harjauksen jälkeen, mutta älä huuhdo suuta vedellä ennen lääkkeenottoa.

Käy säännöllisesti hammastarkastuksessa, jos sinulla on astma

Hampaiden kohonneen reikiintymisriskin vuoksi on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa ja suuhygienistillä hammaskiven poistossa sekä panostaa huolelliseen suun omahoitoon. Hammaslääkärisi määrittelee yksilöllisen tutkimusvälisi ja suuhygienistisi neuvoo mielellään sinulle sopivien omahoitovälineiden ja -tuotteiden valinnassa ja käytössä.

Vältä myös muita reikiintymisriskiä lisääviä tekijöitä. Terveelliset ruokailutottumukset ja säännöllinen ateriarytmi tukevat suusi ja hampaidesi terveyttä. Muista, että hampaat kestävät noin 5 happohyökkäystä päivässä, valitse janojuomaksi vesi, vältä sokeripitoisia ja happamia ruokia ja juomia ja nauti ksylitoli-tuotteita aterian jälkeen. Harjaa hampaat aamuin illoin pehmeällä hammasharjalla ja fluoritahnalla ja puhdista hammasvälit päivittäin.

astma

Mukava hammaslääkäriklinikka Hygga sijaitsee keskellä Helsinkiä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs.). Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma,ke klo 10:15-18:00, ti,to ja pe klo 08:15-16:00 sekä la klo 9:15-15:00.

(09) 58 400 300

Tee Hygga Hymy-sopimus

Hammashoitoa kk-maksulla!

Lue lisää