Siirry sisältöön

Astma lisää hampaiden reikiintymisriskiä

Astma kaksinkertaistaa hampaiden reikiintymisriskin. Hengitettävät astmalääkkeet laskevat syljen pH:ta, vähentävät syljeneritystä ja lisäävät reikiintymistä aiheuttavien bakteerien määrää suussa. Nenän tukkoisuudesta johtuva suuhengitys kuivattaa suuta, jolloin syljen reikiintymiseltä suojaava vaikutus heikkenee etenkin etuhammasalueilla.

Joidenkin hengitettävien astmalääkkeiden sisältämä kortisoni altistaa suun limakalvoja sieni-infektioille. Lisäksi kortisonia sisältävissä astmalääkkeissä on laktoosia. Laktoosi on sokeri, jota hampaiden reikiintymistä aiheuttavat bakteerit käyttävät ravinnokseen.

Astmalääkkeet ja suun terveys

Kun opettelet oikean inhalointitekniikan, varmistat, että astmalääke kulkeutuu keuhkoputkiisi eikä jää suuhusi tai nieluusi. Huuhtele suusi aina vedellä kaikkien hengitettävien astmalääkkeiden oton jälkeen ja sylje huuhteluvesi pois. Sinun kannattaa ottaa astmalääke mahdollisuuksien mukaan ruokailun yhteydessä, jolloin sen sisältämä sokeri ei aiheuta ylimääräistä happohyökkäystä.

Sinun kannattaa harjata hampaasi ennen astmalääkkeen ottoa, jos otat lääkkeen aamu- tai iltatoimien yhteydessä. Sylje ylimääräinen tahna pois harjauksen jälkeen, mutta älä huuhdo suutasi vedellä ennen lääkkeenottoa.

Käy säännöllisesti hammastarkastuksessa, jos sinulla on astma

Hampaittesi kohonneen reikiintymisriskin vuoksi on tärkeää käydä säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa ja suuhygienistillä hammaskiven poistossa sekä panostaa huolelliseen suun kotihoitoon. Hammaslääkärisi määrittelee yksilöllisen tutkimusvälisi ja suuhygienistisi neuvoo mielellään sinulle sopivien omahoitovälineiden ja -tuotteiden valinnassa ja käytössä.

Huolehdi suun terveydestä

Vältä myös muita reikiintymisriskiä lisääviä tekijöitä. Terveelliset ruokailutottumukset ja säännöllinen ateriarytmi tukevat suusi ja hampaittesi terveyttä. Muista, että hampaasi kestävät noin 5 happohyökkäystä päivässä.

  • Valitse janojuomaksi vesi, vältä sokeripitoisia ja happamia ruokia ja juomia.
  • Nauti ksylitolituotteita aterian jälkeen.
  • Harjaa hampaasi aamuin illoin pehmeällä hammasharjalla ja fluoritahnalla.
  • Puhdista hampaittesi hammasvälit päivittäin.

astma

Hyggan tarjoamissa hammashoidon palveluissa ovat keskiössä asiakkaan kokonaisvaltainen hyvinvointi, hammaslääkärikäynnin mukavuus ja ajankäytön kiireettömyys.

Iloiset suun terveydenhuollon ammattilaisemme ovat aina valmiita auttamaan sinua yksilönä. Hammaslääkärikäyntiä ei tarvitse siis jännittää, koska tavoitteenamme on, että käyntisi olisi mahdollisimman mukava. Sinulla on aina mahdollisuus keskustella ja tuoda esille omat toiveesi ja kysymyksesi. Meillä on aikaa sinulle ja suusi terveydelle uudenaikaisen ajanvarausjärjestelmämme ansiosta.

Hygga sijaitsee loistavalla sijainnilla Helsingin Kampissa. Pääset paikalle helposti niin junalla, metrolla, bussilla, ratikalla, autolla kuin myös kävellen. Myös ajanvaraus on helppoa ja nopeaa! Voit varata ajan joko verkossa, puhelimitse (09) 58 400 300 tai paikan päällä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs).

Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Hygga – Hyvinvointia hymyllesi!

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma, ke ja pe 08:00-16:00, ti 09:00-17:00, to 10:00-18:00, la 09:00-15:00

(09) 58 400 300