Siirry sisältöön

Raskaus ja suun terveys

Raskaus aiheuttaa paljon muutoksia hormonitoiminnassa vaikuttaen herkästi myös suun terveyteen. Suun pH laskee eli suu happamoituu, syljen happotasapainoa palauttava vaikutus heikkenee, mikrobien määrä kasvaa happamissa olosuhteissa ja ienten vastustuskyky bakteeriärsytykselle heikkenee. Näiden muutosten johdosta hampaiden reikiintymisriski kasvaa ja ikenet tulehtuvat entistä herkemmin.

Etenkin toisella ja kolmannella raskauskolmanneksella vähäinenkin määrä plakkia saattaa aiheuttaa voimakkaan ientulehduksen, joka ilmenee ienten turvotuksena ja runsaana ienverenvuotona hampaiden harjauksen ja välienpuhdistuksen yhteydessä. Tämä johtuu hormonitoiminnassa tapahtuneista muutoksista. Raskauspahoinvoinnin aiheuttama oksentelu ja tiheästi nautitut välipalat altistavat hammaskiillettä kulumiselle ja reikiintymiselle.

Raskaus ja kotihoito

Odottavan äidin kannattaa panostaa huolelliseen kotihoitoon. Hampaat on hyvä harjata aamuin illoin sähköharjalla ja hammasvälit tulee puhdistaa päivittäin. Ksylitoli-tuotteiden nauttiminen aterioiden ja pahoinvoinnin aiheuttaman oksentelun jälkeen auttaa palauttamaan suun pH:n normaaliksi. Suuhygienisti neuvoo mielellään sopivien kotihoitovälineiden ja -tuotteiden valinnassa ja käytössä. Suun terveys kannattaa hoitaa kuntoon jo raskauden suunnitteluvaiheessa, sillä raskausaikana tulee välttää laajoja hoitotoimenpiteitä hammaslääkärin vastaanotolla.

Hammashoidon aikataulutus

Ensimmäisellä kolmanneksella voidaan tehdä suun tutkimus ja ennaltaehkäiseviä hoitotoimenpiteitä. Korjaavan hoidon toimenpiteet kannattaa tehdä keskimmäisellä kolmanneksella. Viimeisellä kolmanneksella vältetään hoitotoimenpiteitä mm. siksi, että asento hoitotuolissa saattaa olla hankala ja aiheuttaa pahoinvointia. Akuutit vaivat hoidetaan koko raskauden ajan. Raskausaikana ei tarvitse välttää puuduttamista eikä röntgenkuvien ottoa, mutta särkylääkkeiden käyttö on rajoitetumpaa. Syljen happoja neutraloiva vaikutus palautuu normaaliksi heti synnytyksen jälkeen ja raskauden aikainen ientulehdus rauhoittuu viimeistään imetyksen päätyttyä.

raskaus

Mukava hammaslääkäriklinikka Hygga sijaitsee keskellä Helsinkiä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs.). Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma,ke klo 10:15-18:00, ti,to ja pe klo 08:15-16:00 sekä la klo 9:15-15:00.

(09) 58 400 300

Tee Hygga Hymy-sopimus

Hammashoitoa kk-maksulla!

Lue lisää