Siirry sisältöön

Raskaus ja suun terveys

Raskaus aiheuttaa paljon muutoksia hormonitoiminnassasi vaikuttamalla herkästi myös suusi terveyteen. Suusi pH laskee eli suusi happamoituu, sylkesi happotasapainoa palauttava vaikutus heikkenee, mikrobien määrä kasvaa happamissa olosuhteissa ja ikeniesi vastustuskyky bakteeriärsytykselle heikkenee. Näiden muutosten johdosta hampaittesi reikiintymisriski kasvaa ja ikenesi tulehtuvat entistä herkemmin.

Etenkin toisella ja kolmannella raskauskolmanneksella vähäinenkin määrä plakkia saattaa aiheuttaa voimakkaan ientulehduksen, joka ilmenee ienten turvotuksena ja runsaana ienverenvuotona hampaiden harjauksen ja välienpuhdistuksen yhteydessä. Tämä johtuu hormonitoiminnassasi tapahtuneista muutoksista. Raskauspahoinvoinnin aiheuttama oksentelu ja tiheästi nautitut välipalat altistavat hammaskiillettäsi kulumiselle ja reikiintymiselle.

Raskaus ja kotihoito

Odottavan äidin kannattaa panostaa huolelliseen kotihoitoon. Hampaat on hyvä harjata aamuin illoin sähköharjalla ja hammasvälit tulee puhdistaa päivittäin. Ksylitolituotteiden nauttiminen aterioiden ja pahoinvoinnin aiheuttaman oksentelun jälkeen auttaa palauttamaan suun pH:n normaaliksi.

Suuhygienisti neuvoo mielellään sinua sopivien kotihoitovälineiden ja -tuotteiden valinnassa ja käytössä. Suusi terveys kannattaa hoitaa kuntoon jo raskauden suunnitteluvaiheessa, sillä raskausaikana tulee välttää laajoja hoitotoimenpiteitä hammaslääkärin vastaanotolla.

Hammashoidon aikataulutus raskausaikana

Ensimmäisellä kolmanneksella voidaan tehdä suun tutkimus ja ennaltaehkäiseviä hoitotoimenpiteitä. Korjaavan hoidon toimenpiteet kannattaa teetättää keskimmäisellä kolmanneksella. Viimeisellä kolmanneksella vältetään hoitotoimenpiteitä muun muassa siksi, että asento hoitotuolissa saattaa olla hankala ja aiheuttaa pahoinvointia. Akuutit vaivat hoidetaan koko raskauden ajan.

Raskausaikana sinun ei tarvitse välttää puuduttamista eikä röntgenkuvien ottoa, mutta särkylääkkeiden käyttösi on rajoitetumpaa. Sylkesi happoja neutraloiva vaikutus palautuu normaaliksi heti synnytyksen jälkeen, ja raskauden aikainen ientulehdus rauhoittuu viimeistään imetyksen päätyttyä.

raskaus

Hyggan tarjoamissa hammashoidon palveluissa ovat keskiössä asiakkaan kokonaisvaltainen hyvinvointi, hammaslääkärikäynnin mukavuus ja ajankäytön kiireettömyys.

Iloiset suun terveydenhuollon ammattilaisemme ovat aina valmiita auttamaan sinua yksilönä. Hammaslääkärikäyntiä ei tarvitse siis jännittää, koska tavoitteenamme on, että käyntisi olisi mahdollisimman mukava. Sinulla on aina mahdollisuus keskustella ja tuoda esille omat toiveesi ja kysymyksesi. Meillä on aikaa sinulle ja suusi terveydelle uudenaikaisen ajanvarausjärjestelmämme ansiosta.

Hygga sijaitsee loistavalla sijainnilla Helsingin Kampissa. Pääset paikalle helposti niin junalla, metrolla, bussilla, ratikalla, autolla kuin myös kävellen. Myös ajanvaraus on helppoa ja nopeaa! Voit varata ajan joko verkossa, puhelimitse (09) 58 400 300 tai paikan päällä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs).

Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Hygga – Hyvinvointia hymyllesi!

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma, ke ja pe 08:00-16:00, ti 09:00-17:00, to 10:00-18:00, la 09:00-15:00

(09) 58 400 300