Siirry sisältöön

Pahanhajuinen hengitys

  • Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi voi johtua monesta syystä. Yleisin on huono suuhygienia, jonka johdosta suuhun kertyy pahanhajuisia rikkiyhdisteitä synnyttäviä bakteereita. Kyseessä voivat olla pelkät huonosti puhdistetut hampaat tai hammasvälit, kieli, proteesit.
  • Myös ientulehdus ja muut suun ja hengitysteiden tulehdukset voivat aiheuttaa pahaa hajua.
  • Joskus hajun syynä voi olla myös nielurisoihin kertyvät ”proput” eli bakteereista ja valkosoluista koostuva massa.
  • Suun kuivuminen altistaa pahanhajuiselle hengitykselle, mikä on usein aamuun liittyvän halitoosin syy. Tilannesidonnaisesta halitoosista on kyse silloin, kun hengitys haisee pahalle tiettyjen ruokien ja juomien nauttimisen, kuten sipuleiden tai alkoholin jälkeen. Tällöin paras keino välttää pahaa hajua on välttää hajua aiheuttavia aineita.
  • Myös jotkut lääkeaineet voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.
  • Hyvällä kotihoidolla on pahanhajuisen hengityksen ehkäisyssä ja hoidossa suuri merkitys. Pese hampaat säännöllisesti aamulla ennen aamupalaa ja illalla puoli tuntia viimeisen aterian jälkeen. Hampaita ei kannata pestä heti ruokailun jälkeen, koska happohyökkäyksen aikana hampaiden kiille on alttiimpi vahingoittumaan.
  • Muista puhdistaa myös kieli. Joissakin hammasharjoissa on mukana kielenpuhdistin, mutta puhdistus onnistuu myös lämpimään veteen kostutetulla hammasharjalla. Apteekeissa myydään lisäksi kielen puhdistamiseen erityisesti suunniteltuja kaapimia. On tärkeää puhdistaa kielen takaosa, mikä voi vaatia kielen vetämistä ulospäin esim. sideharson avulla. Lisäksi nielua voi huuhdella alkoholittomilla suuvesillä.
  • Säännölliset suuhygienistin tekemät puhdistukset ovat tärkeitä, sillä hammaskiveä ei itse pysty kotikonstein poistamaan. Suuhygienisti osaa neuvoa juuri sinun hampaillesi sopivan hoitovälin. Usein kerta vuodessa riittää hyvän kotihoidon lisäksi.
  • Pidä huolta suun kostutuksesta, jos pahanhajuisen hengityksen aiheuttaa kuiva suu. Nauti pieniä vesihörppyjä pitkin päivää. Apteekissa on myytävänä erilaisia kuivan suun tuotteita, esim. geelejä, suihkeita, hammastahnoja, suuvesiä ja imeskelytabletteja.

Asiakaspalvelu

Soita asiakaspalveluumme

(09) 58 400 300

Tee Hygga Hymy-sopimus

Hammashoitoa kk-maksulla

Lue lisää