Siirry sisältöön

Eroosio johtuu happamista olosuhteista

Eroosio tarkoittaa hampaan pinnan kemiallista liukenemista happamissa olosuhteissa. Yleisin ja tavallisin eroosion aiheuttaja on happamien ruokien ja juominen tiheä nauttiminen. Tällaisia ruokia ja juomia ovat esimerkiksi happamat marjat, tuoremehut, sitrushedelmät sekä virvoitus- ja energiajuomat. Myös kasvispitoinen ruokavalio altistaa eroosiolle. Joskus eroosion syyksi paljastuvat vatsahapot. Toistuva oksentelu, närästys ja happamat röyhtäisyt tuovat vatsahappoja suuhun, jossa ne aiheuttavat eroosiota hampaiden pinnoilla.

Eroosiovaurio alkaa hammaskiilteestä ja voi syntyä mihin hampaaseen tahansa. Tyypillisesti eroosiovaurioita havaitaan yläetuhampaissa, jolloin ne ovat usein happamien ruokien ja juomien aiheuttamia. Takahammasalueella esiintyvät eroosiovauriot puolestaan johtuvat yleensä vatsahappojen joutumisesta suuhun.

Mitä hampaiden eroosio aiheuttaa?

Eroosion vaurioittama kiille himmenee aluksi mattapintaiseksi. Vaurion edetessä hampaasi muuttuvat vähitellen läpikuultaviksi ja lopulta kiilteen alla oleva kellertävä hammasluu paljastuu. Hampaasi lyhenevät, purentasi madaltuu ja hammaspaikkasi jäävät muuta hammasta korkeammiksi. Etuhampaittesi kärjet rispaantuvat ja hampaittesi muodot pyöristyvät.

Hampaiden eroosion ennaltaehkäisy

Eroosiovaurioiden korjaaminen on työlästä, joten on tärkeää, että panostat hampaittesi hoitavaan ennaltaehkäisyyn. Vältä happamia ruokia ja juomia sekä napostelua. Hampaasi kestävät noin viisi happohyökkäystä päivässä.

Pieniä, alkavia eroosiovaurioita ei yleensä korjata, vaan niiden eteneminen pyritään pysäyttämään. Pidemmälle edenneissä tapauksissa saatetaan tarvita hammaslääkärin suorittamaa paikkaushoitoa tai proteettista hoitoa. Hammastarkastuksen yhteydessä hammaslääkäri osaa arvioida tilanteen ja suositella sinulle erilaisia vaihtoehtoja.

Ohjeita hampaiden eroosion ennaltaehkäisyyn

  1. Käytä ksylitolituotteita jokaisen aterian jälkeen.
  2. Valitse käyttöön pehmeä hammasharja ja fluoritahna.
  3. Vältä valkaisevia hammastahnoja, sillä ne sisältävät usein kiillettä kuluttavia, hankaavia ainesosia.
  4. Älä harjaa hampaitasi heti syömisen jälkeen.
  5. Vältä happamia juomia, kuten virvoitusjuomia ja mehuja, ja ruokia.
  6. Vältä napostelua.
  7. Huuhtele suu vedellä tai maidolla.
  8. Hakeudu lääkärin vastaanotolle, jos epäilet sairastavasi esimerkiksi refluksitautia tai syömishäiriötä.

eroosio

Hyggan tarjoamissa hammashoidon palveluissa ovat keskiössä asiakkaan kokonaisvaltainen hyvinvointi, hammaslääkärikäynnin mukavuus ja ajankäytön kiireettömyys.

Iloiset suun terveydenhuollon ammattilaisemme ovat aina valmiita auttamaan sinua yksilönä. Hammaslääkärikäyntiä ei tarvitse siis jännittää, koska tavoitteenamme on, että käyntisi olisi mahdollisimman mukava. Sinulla on aina mahdollisuus keskustella ja tuoda esille omat toiveesi ja kysymyksesi. Meillä on aikaa sinulle ja suusi terveydelle uudenaikaisen ajanvarausjärjestelmämme ansiosta.

Hygga sijaitsee loistavalla sijainnilla Helsingin Kampissa. Pääset paikalle helposti niin junalla, metrolla, bussilla, ratikalla, autolla kuin myös kävellen. Myös ajanvaraus on helppoa ja nopeaa! Voit varata ajan joko verkossa, puhelimitse (09) 58 400 300 tai paikan päällä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs).

Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Hygga – Hyvinvointia hymyllesi!

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma, ke ja pe 08:00-16:00, ti 09:00-17:00, to 10:00-18:00, la 09:00-15:00

(09) 58 400 300