Siirry sisältöön

Eroosio johtuu happamista olosuhteista

Eroosio tarkoittaa hampaan pinnan kemiallista liukenemista happamissa olosuhteissa. Yleisin ja tavallisin eroosion aiheuttaja on happamien ruokien ja juominen tiheä nauttiminen. Tällaisia ruokia ja juomia ovat esimerkiksi happamat marjat, tuoremehut, sitrushedelmät sekä virvoitus- ja energiajuomat. Myös kasvispitoinen ruokavalio altistaa eroosiolle. Joskus eroosion syyksi paljastuvat vatsahapot. Toistuva oksentelu, närästys ja happamat röyhtäisyt tuovat vatsahappoja suuhun, missä ne aiheuttavat eroosiota hampaiden pinnoilla.

Mitä hampaiden eroosio aiheuttaa?

Eroosiovaurio alkaa hammaskiilteestä ja voi syntyä mihin hampaaseen tahansa. Tyypillisesti eroosiovaurioita havaitaan yläetuhampaissa, jolloin ne ovat usein happamien ruokien ja juomien aiheuttamia. Takahammasalueella esiintyvät eroosiovauriot puolestaan johtuvat yleensä vatsahappojen joutumisesta suuhun.

Eroosion vaurioittama kiille himmenee aluksi mattapintaiseksi. Vaurion edetessä hampaat muuttuvat vähitellen läpikuultaviksi ja lopulta kiilteen alla oleva kellertävä hammasluu paljastuu. Hampaat lyhenevät, purenta madaltuu ja paikat jäävät muuta hammasta korkeammiksi. Etuhampaiden kärjet rispaantuvat ja hampaiden muodot pyöristyvät.

Miten hampaiden eroosion voi ennaltaehkäistä?

Eroosiovaurioiden korjaaminen on työlästä, joten on tärkeää panostaa hampaita hoitavaan ennaltaehkäisyyn:vältä happamia ruokia ja juomia sekä napostelua: hampaat kestävät noin viisi happohyökkäystä päivässä.

Pieniä, alkavia eroosiovaurioita ei yleensä korjata, vaan pyritään pysäyttämään niiden eteneminen. Pidemmälle edenneissä tapauksissa saatetaan tarvita hammaslääkärin suorittamaa paikkaushoitoa tai proteettista hoitoa. Hammastarkastuksen yhteydessä hammaslääkäri osaa arvioida tilanteen ja suositella erilaisia vaihtoehtoja.

Ohjeita hampaiden eroosion ennaltaehkäisyyn:

  1. Käytä ksylitoli–tuotteita jokaisen aterian jälkeen.
  2. Valitse käyttöön pehmeä hammasharja ja fluoritahna.
  3. Vältä valkaisevia hammastahnoja, sillä ne sisältävät usein kiillettä kuluttavia, hankaavia ainesosia.
  4. Hakeudu lääkärin vastaanotolle, mikäli epäilet sairastavasi esimerkiksi refluksitautia tai syömishäiriötä.

eroosio

Mukava hammaslääkäriklinikka Hygga sijaitsee keskellä Helsinkiä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs.). Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma,ke klo 10:15-18:00, ti,to ja pe klo 08:15-16:00 sekä la klo 9:15-15:00.

(09) 58 400 300

Tee Hygga Hymy-sopimus

Hammashoitoa kk-maksulla!

Lue lisää