Siirry sisältöön

Aftat ovat suun kivuliaita haavaumia

Aftat ovat suun limakalvojen kivuliaita haavaumia, joita esiintyy noin 50 %:lla ihmisistä jossain vaiheessa elämänsä aikana. Aftojen syytä ei tunneta tarkasti, mutta tiettyjen ruokien ja juomien, hammastahnojen, raudan, B12- ja C-vitamiinin puutosten, Crohnin taudin, keliakian ja stressin tiedetään lisäävän alttiutta aftoille. Naisilla aftoja saattaa esiintyä erityisesti kuukautisten aikana.

Miten hoitaa aftat?

Aftat eivät ole tarttuvia ja suurin osa niistä paranee itsestään ilman hoitoa muutaman viikon kuluessa. Suurikokoisten (läpimitta yli 1 cm) aftojen paraneminen voi kestää useita viikkoja.

  1. Lievitä aftakipua ja ehkäise haavauman tulehtuminen hyvällä suuhygienialla.
  2. Voit myös käyttää apteekista saatavaa klooriheksidiinihuuhdetta tai -geeliä pakkauksen ohjeen mukaisesti.
  3. Lisäksi ilman reseptiä on saatavana geeli-, spray- ja tablettivalmisteita, jotka muodostavat aftan päälle suojaavan kalvon ja lievittävät kipua.
  4. Voit edistää aftojen paranemista ja ennaltaehkäistä niiden syntyä myös välttämällä hammastahnoja, joissa on käytetty vaahtoavana ainesosana natriumlauryylisulfaattia (tuoteselosteessa usein englanninkielisenä lyhenteenä SLS).

Jos afta tai muu suun haavauma ei parane kolmessa viikossa, tai mikäli aftat uusiutuvat nopeasti ja useita kertoja vuodessa, ota yhteys hammaslääkäriisi. Hammaslääkäri määrittää mahdollisen lisätutkimustarpeen ja tekee tarvittaessa lähetteen erikoishammaslääkärille. Voit soittaa Hyggalle numeroon (09) 58 400 300.

aftat

Mukava hammaslääkäriklinikka Hygga sijaitsee keskellä Helsinkiä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs.). Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma,ke klo 10:15-18:00, ti,to ja pe klo 08:15-16:00 sekä la klo 9:15-15:00.

(09) 58 400 300

Tee Hygga Hymy-sopimus

Hammashoitoa kk-maksulla!

Lue lisää