Siirry sisältöön

Aftat ovat suun kivuliaita haavaumia

Aftat ovat suun limakalvojen kivuliaita haavaumia, joita esiintyy noin 50 %:lla ihmisistä jossain vaiheessa elämänsä aikana. Aftojen syytä ei tunneta tarkasti, mutta tiettyjen ruokien ja juomien, hammastahnojen, raudan, B12- ja C-vitamiinin puutosten, Crohnin taudin, keliakian ja stressin tiedetään lisäävän alttiutta aftoille. Naisilla aftoja saattaa esiintyä erityisesti kuukautisten aikana. Aftoja voi esiintyä suun alueella muun muassa huulissa, posken limakalvoilla ja kielessä. Kerro hammaslääkärillesi, jos sinulla esiintyy aftoja muuallakin.

Miten hoitaa aftat?

Aftat eivät ole tarttuvia, ja suurin osa niistä paranee itsestään ilman hoitoa 7–10 päivässä. Suurikokoisten (läpimitta yli 1 cm) aftojen paraneminen voi kestää useita viikkoja.

  1. Lievitä aftakipua ja ehkäise haavauman tulehtuminen hyvällä suuhygienialla.
  2. Voit myös käyttää apteekista saatavaa klooriheksidiinihuuhdetta tai -geeliä pakkauksen ohjeen mukaisesti.
  3. Ilman reseptiä on saatavana myös geeli-, spray- ja tablettivalmisteita, jotka muodostavat aftan päälle suojaavan kalvon ja lievittävät kipua.
  4. Voit edistää aftojen paranemista ja ennaltaehkäistä niiden syntyä myös välttämällä hammastahnoja, joissa on käytetty vaahtoavana ainesosana natriumlauryylisulfaattia (tuoteselosteessa usein englanninkielisenä lyhenteenä SLS).

Ota tarvittaessa yhteys hammaslääkäriin

Jos afta tai muu suun haavauma ei parane kolmessa viikossa tai jos aftat uusiutuvat nopeasti ja useita kertoja vuodessa, ota yhteys hammaslääkäriisi. Hammaslääkäri määrittää mahdollisen lisätutkimustarpeen ja tekee tarvittaessa lähetteen erikoishammaslääkärille. Voit soittaa Hyggalle numeroon (09) 58 400 300.

aftat

Hyggan tarjoamissa hammashoidon palveluissa ovat keskiössä asiakkaan kokonaisvaltainen hyvinvointi, hammaslääkärikäynnin mukavuus ja ajankäytön kiireettömyys.

Iloiset suun terveydenhuollon ammattilaisemme ovat aina valmiita auttamaan sinua yksilönä. Hammaslääkärikäyntiä ei tarvitse siis jännittää, koska tavoitteenamme on, että käyntisi olisi mahdollisimman mukava. Sinulla on aina mahdollisuus keskustella ja tuoda esille omat toiveesi ja kysymyksesi. Meillä on aikaa sinulle ja suusi terveydelle uudenaikaisen ajanvarausjärjestelmämme ansiosta.

Hygga sijaitsee loistavalla sijainnilla Helsingin Kampissa. Pääset paikalle helposti niin junalla, metrolla, bussilla, ratikalla, autolla kuin myös kävellen. Myös ajanvaraus on helppoa ja nopeaa! Voit varata ajan joko verkossa, puhelimitse (09) 58 400 300 tai paikan päällä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs).

Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Hygga – Hyvinvointia hymyllesi!

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma, ke ja pe 08:00-16:00, ti 09:00-17:00, to 10:00-18:00, la 09:00-15:00

(09) 58 400 300