Viisaudenhampaan poisto on toimenpide, jota sinun ei tarvitse pelätä. Poisto tehdään aina hyvässä puudutuksessa, joten paineen tunteen lisäksi varsinaista kipua ei ole. Viisaudenhampaat ovat hammaskaarenpäähän ilmaantuvia kolmansia poskihampaita. Viisaudenhampaat puhkeavat tyypillisesti 18–25-vuotiaana. Viisaudenhampaat puhkeavat usein vain osittain. Hampaan ollessa vain osittain näkyvissä ikenen ja hampaan väliin jää syvä tasku, jonka puhdistaminen on mahdotonta.
Viisaudenhampaan yleinen ongelma on ympäröivän ikenen tulehdus. Viisaudenhampaan ympärillä olevan ikenen tulehdus voi hetkellisesti rauhoittua antibiooteilla, mutta usein ainoa ratkaisu on hampaan poistaminen. Viisaudenhampaat reikiintyvät helposti, koska niiden puhdistaminen kotona on hankalaa.
Varaa aika viisaudenhampaan poistoon
Milloin viisaudenhampaan poisto tehdään? Viisaudenhampaan poisto on usein helpointa nuorena ennen kuin hampaat alkavat tiukemmin luutua leukaluuhun. Nuoren kannattaakin käydä tarkistuttamassa viisaudenhampaittensa tilanne jo ennen oireiden ilmaantumista. Hammaslääkäri voi arvioida röntgenkuvan perusteella, onko puhkeamassa olevasta viisaudenhampaasta odotettavissa ongelmia. Tällöin hammas voidaan poistaa ennakoivasti ja vältetään turhat vaivat.
Mitä viisaudenhampaan poistossa tapahtuu? Ennen päätöstä viisaudenhampaan poistosta otetaan leuan alueeltasi röntgenkuvat, joiden avulla voidaan arvioida poiston tarve ja vaativuus. Hampaasi sijainti, kehitysaste ja muoto vaikuttavat poistotapaan. Ennen poistoa hampaasi puudutetaan. Helpoimmillaan hampaasi voidaan vain pyöräyttää irti. Vaativammissa tapauksissa viisaudenhampaasi poisto pitää tehdä leikkauksena.
Mitä viisaudenhampaan poiston jälkeen tapahtuu? Poiston jälkeen poistokuopan päällä pidetään vähintään puoli tuntia harsotaitosta hampaitasi kevyesti yhteen puremalla. Viisaudenhampaan poiston jälkeen et saa kahteen tuntiin syödä etkä purskutella suuta, jotta kuoppaan muodostuu paranemista edistävä hyytymä. Myös syljeskely vaikeuttaa haavan paranemista. Lue poistetun hampaan kotihoito-ohjeista lisää täältä.
Jos alue, jolta viisaudenhampaasi on poistettu, kipeytyy parin päivän kuluttua, soita Hyggalle (09) 58 400 300, koska tällöin haava ei ole parantunut normaalisti. Sinun tulee soittaa Hyggalle (09) 58 400 300 myös, jos verenvuoto on runsasta, verenvuoto ei lakkaa vuorokauden sisällä poistosta, särky on kovaa tai sinulla on kuumetta tai muita oireita.
”Hammaslääkärissä käynti yleisesti ei pelota juurikaan, mutta hampaiden poisto on mielestäni sen verran radikaali ja epämiellyttävä toimenpide, että se pelotti. – – Sain asianmukaista ja rauhallista palvelua eikä tullut tunnetta, että minun pitää kiirehtiä. Pelkäsin myös häpeän tunnetta, kun en onnistu olemaan käynnin aikana itkemättä ja pelkäämättä. Asiantuntijat kuitenkin ymmärsivät tilanteen hyvin eivätkä saaneet oloani vaivaantuneeksi.
Minua pelotti tosi paljon tulla poistamaan viisaudenhampaita ja olin hyvin hermostunut sekä paniikissa. Hammashoitaja ja hammaslääkäri olivat parempia kuin olisi voinut toivoa, sillä he olivat rauhallisia ja ystävällisiä eivätkä hoputtaneet minua. Lääkäri kertoi koko ajan mitä hän tekee ja miltä se tuntuu/kuulostaa, joka auttoi ennakoimaan mitä seuraavaksi tapahtuu ja valmistautumaan siihen. Sain kaksi rauhoittavaa, mutta en silti ollut toimenpiteen alussa kovin rauhallinen, mutta ensimmäisen hampaan poiston jälkeen pystyin rauhoittumaan, sillä huomasin, että toimenpide ei satu ja lääkäri että hoitaja ovat niin eteviä ja rauhoittivat oloani.”
Lue lisää asiakkaamme Johannan kokemuksesta viisaudenhampaan poistossa Hyggalla täältä.
Hyggan tarjoamissa hammashoidon palveluissa ovat keskiössä asiakkaan kokonaisvaltainen hyvinvointi, hammaslääkärikäynnin mukavuus ja ajankäytön kiireettömyys.
Iloiset suun terveydenhuollon ammattilaisemme ovat aina valmiita auttamaan sinua yksilönä. Hammaslääkärikäyntiä ei tarvitse siis jännittää, koska tavoitteenamme on, että käyntisi olisi mahdollisimman mukava. Sinulla on aina mahdollisuus keskustella ja tuoda esille omat toiveesi ja kysymyksesi. Meillä on aikaa sinulle ja suusi terveydelle uudenaikaisen ajanvarausjärjestelmämme ansiosta.
Hygga sijaitsee loistavalla sijainnilla Helsingin Kampissa. Pääset paikalle helposti niin junalla, metrolla, bussilla, ratikalla, autolla kuin myös kävellen. Myös ajanvaraus on helppoa ja nopeaa! Voit varata ajan joko verkossa, puhelimitse (09) 58 400 300 tai paikan päällä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs).
Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.
Hygga – Hyvinvointia hymyllesi!
Puhelinpalvelu avoinna: ma, ke ja pe 08:00-16:00, ti 09:00-17:00, to 10:00-18:00, la 09:00-15:00