Siirry sisältöön

Ajankohtaista

Miksi hammaskiven poisto kannattaa? Lue suuhygienistimme haastattelu!

Mitkä tapahtuu hammaskiven poistossa? Kauanko hammaskiven poisto kestää? Tarvitaanko puudutusta? Kysyimme Hyggan suuhygienistiltä Hanna Häyriseltä kysymyksiä hammaskiven poistosta. Lue kysymykset ja vastaukset alta!

Kysymyksiä hammaskiven poistosta

Voiko hammaskiven poiston tehdä itse?

  • Hammaskivi on syljen suolojen kovettamaa, tiukasti hampaiden ja hammasjuurten pinnoille kiinnittynyttä bakteerimassaa, josta suurin osa sijaitsee ikenien alla näkymättömissä. Hammaskiven poistamiseen tarvitaan suuhygienistin erikoisvälineitä ja ammattitaitoa.

Kauan hammaskiven poisto kestää?

  • Poiston kesto riippuu suurimmaksi osaksi hammaskiven määrästä. Hammaskiven poistoon kuluu useimmiten 30–45 minuuttia.

Millä laitteella hammaskivi poistetaan?

  • Hammaskiven poistossa voidaan käyttää ultraäänilaitetta, jonka toiminta perustuu veden virtaukseen ja korkeataajuiseen värähtelyyn. Tämä irrottaa hampaiden ja hammasjuurten pinnoilta bakteerimassaa, hammaskiveä ja värjäytymiä. Hammaskiven poisto aloitetaan usein ultraäänilaitteella, mutta sen käyttö ei ole välttämätöntä. Hammaskiven poiston viimeistely tapahtuu käsi-instrumentein. Mikäli ultraäänilaite aiheuttaa voimakasta vihlontaa, hammaskiven poisto voidaan tehdä kokonaan käsin.

Hammaskiven poisto pelottaa. Sattuuko hammaskiven poisto? Käytetäänkö puudutusta?

  • Hammaskiven poisto voi olla kivuliasta, jos kiveä on paljon, jos ikenet ovat tulehtuneet ja/tai hampaat vihlovat herkästi. Puudutusta käytetään aina, kun potilas tuntee tarvitsevansa sitä. Puuduttamiseen käytetään ikenille levitettävää pintapuudutetta tai tehokkaampaa, paikallista pistospuudutusta. Puuduttaminen on suositeltavaa etenkin silloin, kun ikenet ovat voimakkaasti tulehtuneet ja ientaskut syviä. Suuhygienisti osaa arvioida potilaan tilanteen ja suositella puudutusta tarvittaessa, mutta sitä voi ja kannattaa myös halutessaan pyytää itse. Hammaskiven poisto ei saa olla tuskallista!

Pelkäätkö hammaslääkäriä? Lue vastaavan hammaslääkärimme Juha Vainion haastattelu hammaslääkäripelosta ja muun muassa, kuinka Hyggalla potilaiden hammaslääkäripelko huomioidaan, täältä.

Kuinka usein hammaskivi kannattaisi poistattaa? Millainen aikaväli kannattaisi olla hammaskiven poistokertojen välillä?

  • Aikaväli on yksilöllinen ja vaihtelee muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen. Välin pituuteen vaikuttavat muun muassa suuhygienia, yleisterveys ja syljen koostumus. Suuhygienisti osaa määrittää potilaalle sopivan hammaskivenpoistovälin.

Onko sinulla hammaskiveä? Voit lukea lisää ja varata aikasi hammaskiven poistoon täältä.

kysymyksiä hammaskiven poistosta

Hammasklinikka Hygga sijaitsee loistavalla sijainnilla Helsingin Kampissa. Pääset paikalle helposti niin junalla, metrolla, bussilla, ratikalla, autolla kuin myös kävellen. Myös ajanvaraus on helppoa ja nopeaa! Voit varata ajan joko verkossa, puhelimitse (09) 58 400 300 tai paikan päällä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs).

Hyggan tarjoamissa hammashoidon palveluissa ovat keskiössä asiakkaan kokonaisvaltainen hyvinvointi, hammaslääkärikäynnin mukavuus ja ajankäytön kiireettömyys.

Iloiset suun terveydenhuollon ammattilaisemme ovat aina valmiita auttamaan sinua yksilönä. Hammaslääkärikäyntiä ei tarvitse siis jännittää, koska tavoitteenamme on, että käyntisi olisi mahdollisimman mukava. Sinulla on aina mahdollisuus keskustella ja tuoda esille omat toiveesi ja kysymyksesi. Meillä on aikaa sinulle ja suusi terveydelle uudenaikaisen ajanvarausjärjestelmämme ansiosta.

Löydät Hygga-klinikan Facebookista ja Instagramista.

Hygga – Hyvinvointia hymyllesi!

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma, ke ja pe 08:00-16:00, ti 09:00-17:00, to 10:00-18:00, la 09:00-15:00

(09) 58 400 300