Siirry sisältöön

Narskuttelu aiheuttaa särkyä ja kulumia

Hampaiden narskuttelun ja voimakkaan yhteenpuremisen oireita ovat leuan jäykkyys ja lukkiutuminen, leukanivelten naksahdukset, puremalihasten arkuus ja jäykkyys, vaikeus pitää suuta auki, korvaoireet ja päänsärky. Hampaistossa bruksismi aiheuttaa kulumista, lohkeilua ja halkeamia kiilteen pinnassa. Se saattaa myös vaurioittaa hampaiden kiinnityskudoksia ja näkyy limakalvoilla usein purujälkinä kielessä ja poskissa. Pitkään jatkuessaan bruksismi altistaa leukanivelsairauksille. Hampaiden narskuttelu diagnosoidaan usein hammastarkastuksen yhteydessä.

Mistä hampaiden narskuttelu johtuu?

Hampaita narskutellaan ja purraan voimakkaasti yhteen yleensä öisin, jolloin tyypillisiä oireita ovat pään, kaulan ja niskan alueen kivut ja jäykkyydet erityisesti aamuisin. Joskus narskuttelu tapahtuu tiedostamatta myös päiväsaikaan esimerkiksi tehtäessä keskittymistä vaativaa työtä.  Bruksismille altistavat muun muassa purennan häiriöt, stressi, ahdistuneisuus, tupakointi, alkoholin käyttö, uniapnea, refluksitauti ja suun kuivuminen.

Miten hampaiden narskuttelua voi hoitaa?

Purentakisko on bruksismin ensisijainen hoitokeino. Kiskoa käytetään öisin. Se rentouttaa puremalihaksia ja leukaniveliä. Kisko myös suojaa hampaita kulumiselta ja lohkeamilta. Purentakisko saattaa vähentää myös päivisin tapahtuvaa, tiedostamatonta yhteenpuremista. Kisko on yksilöllinen ja valmistetaan hampaistasi otetun jäljennöksen perusteella.

Narskutteluoireista kärsivän kannattaa  kiinnittää huomiota oman leuan asentoon. Normaalisti hampaat koskettavat toisiaan vain nielaistaessa ja pureskeltaessa. Purukumista kannattaa luopua kokonaan. Narskuttelijalle suositellaan myös leukanivelten ja purentalihasten fysioterapiaa.

Narskuttelijan kotiharjoitukset

Voit kokeilla bruksismin oireiden hoitoon ja leukaniveltesi ja puremalihastesi rentoutukseen myös säännöllisiä alaleuan liikeharjoituksia. Seuraavat yksinkertaiset jumppaohjeet on kehitetty erityisesti hampaiden narskuttelijoille:

  1. Ota ryhdikäs asento, pyörittele hartioitasi, anna olkapäittesi laskeutua alas, rentoudu ja tarkista, että myös leukasi ja kielesi ovat rentoja.
  2. Verryttele alaleukaasi leukahölkällä eli pienillä, kevyillä liikkeillä ylös, alas ja molemmille sivuille.
  3. Avaa suutasi hieman ja työnnä alaleukaasi eteenpäin. Toista 5–10 kertaa.
  4. Vie alaleukasi ääriasentoon kummallekin sivulle. Toista 5–10 kertaa.
  5. Tee liikkeet 3 ja 4 vastuksen kanssa eli vastusta liikettä kevyesti kädelläsi.
  6. Venytä puremalihaksiasi avaamalla suusi suureksi, hengittämällä suusi kautta sisään ja haukottelemalla muutaman kerran. Liike vahvistaa suusi avaajalihaksia ja rentouttaa suusi sulkijalihaksia.

hampaiden narskuttelu

Hyggan tarjoamissa hammashoidon palveluissa ovat keskiössä asiakkaan kokonaisvaltainen hyvinvointi, hammaslääkärikäynnin mukavuus ja ajankäytön kiireettömyys.

Iloiset suun terveydenhuollon ammattilaisemme ovat aina valmiita auttamaan sinua yksilönä. Hammaslääkärikäyntiä ei tarvitse siis jännittää, koska tavoitteenamme on, että käyntisi olisi mahdollisimman mukava. Sinulla on aina mahdollisuus keskustella ja tuoda esille omat toiveesi ja kysymyksesi. Meillä on aikaa sinulle ja suusi terveydelle uudenaikaisen ajanvarausjärjestelmämme ansiosta.

Hygga sijaitsee loistavalla sijainnilla Helsingin Kampissa. Pääset paikalle helposti niin junalla, metrolla, bussilla, ratikalla, autolla kuin myös kävellen. Myös ajanvaraus on helppoa ja nopeaa! Voit varata ajan joko verkossa, puhelimitse (09) 58 400 300 tai paikan päällä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs).

Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Hygga – Hyvinvointia hymyllesi!

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma, ke ja pe 08:00-16:00, ti 09:00-17:00, to 10:00-18:00, la 09:00-15:00

(09) 58 400 300