Siirry sisältöön

Mistä hampaiden reikiintyminen johtuu?

Karies eli hampaiden reikiintyminen on bakteerien aiheuttama sairaus, johon ruokailutottumukset ja suuhygienia vaikuttavat. Reikä syntyy, kun suun bakteerien aineenvaihdunnan tuottamat hapot liuottavat hammaskiilteen pinnasta mineraaleja.

Suussa ja hampaiden pinnoilla elää satoja miljoonia bakteereita, jotka tuottavat kiillettä liuottavia happoja aina saadessaan ravinnokseen sokereita ja muita hiilihydraatteja. Sylki neutraloi happoja ja auttaa kiilteestä liuenneita mineraaleja kiinnittymään takaisin hampaan pinnalle. Hiilihydraattipitoisten ruokien ja juomien nauttimisen eli happohyökkäyksen jälkeen suun happotasapaino palautuu normaaliksi noin puolessa tunnissa. Happohyökkäyksen liuottamat mineraalit saostuvat syljestä takaisin kiilteeseen muutamassa tunnissa.

Hampaan reikiintyminen

Jos happohyökkäykset toistuvat tiheään ja ravinto on sokeri- ja hiilihydraattipitoista, happotasapainon palautumista ja mineraalien saostumista takaisin kiilteeseen ei ehdi tapahtua. Tällöin hampaaseen alkaa muodostua kariesvaurio eli reikä.

Kun mineraalien liukenemisen aiheuttama vaurio rajoittuu hampaan kiilteen alueella, puhutaan alkavasta kariesvauriosta.  Hampaiden reikiintyminen pyritään pysäyttämään ajoissa, jotta aiheutuneet vauriot eivät etenisi paikkausta vaativiksi. Pysäytyshoitoon kuuluvat tehokkaan ja säännöllisen kotihoidon lisäksi hammaslääkärin vastaanotolla tehtävät fluoraukset ja kotihoidon ohjaus, sekä tarvittaessa ruokailutottumusten muutokset.

Hampaan paikkaus

Kiilteen läpi hammasluuhun edennyt kariesvaurio vaatii hammaslääkärin tekemää paikkaushoitoa. Tällöin karieksen vaurioittaman hammaskudos poistetaan ja korvataan paikkamateriaalilla.

Jos karies on edennyt hampaan ytimeen, hammas juurihoidetaan ennen paikkausta. Reikiintynyt hammas oireilee vihlonnalla, kylmänarkuudella ja hammassäryllä. Jos kariesvaurio on edennyt hampaan ytimeen, oireina saattaa olla myös kuumanarkuutta ja koputusarkuutta.

Miten karieksen voi ehkäistä ja pysäyttää?

  1. Harjaa hampaat aamuin illoin fluoritahnalla.
  2. Puhdista hammasvälit päivittäin.
  3. Vältä tiheää napostelua ja syö makeat herkut aterioiden yhteydessä. Hampaat kestävät noin 5 happohyökkäystä päivässä.
  4. Vältä voimakkaan sokeripitoisia ruokia ja juomia.
  5. Lyhennä happohyökkäyksen kestoa nauttimalla ksylitolituotteita aterian jälkeen.
  6. Valitse janojuomaksi vesi.
  7. Käy 1–2 vuoden välein hammaslääkärillä suun ja hampaiden tarkastuksessa: reikiintynyt hammas saattaa olla täysin oireeton.

reikiintyminen

Mukava hammaslääkäriklinikka Hygga sijaitsee keskellä Helsinkiä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs.). Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma,ke klo 10:15-18:00, ti,to ja pe klo 08:15-16:00 sekä la klo 9:15-15:00.

(09) 58 400 300

Tee Hygga Hymy-sopimus

Hammashoitoa kk-maksulla!

Lue lisää