Karies eli hampaiden reikiintyminen on bakteerien aiheuttama sairaus, johon ruokailutottumukset ja suuhygienia vaikuttavat. Reikä syntyy, kun suun bakteerien aineenvaihdunnan tuottamat hapot liuottavat hammaskiilteen pinnasta mineraaleja.
Suussa ja hampaiden pinnoilla elää satoja miljoonia bakteereita, jotka tuottavat kiillettä liuottavia happoja aina saadessaan ravinnokseen sokereita ja muita hiilihydraatteja. Sylki neutraloi happoja ja auttaa kiilteestä liuenneita mineraaleja kiinnittymään takaisin hampaan pinnalle.
Hiilihydraattipitoisten ruokien ja juomien nauttimisen eli happohyökkäyksen jälkeen suun happotasapaino palautuu normaaliksi noin puolessa tunnissa. Happohyökkäyksen liuottamat mineraalit saostuvat syljestä takaisin kiilteeseen muutamassa tunnissa.
Jos happohyökkäykset toistuvat sinulla tiheään ja ravintosi on sokeri- ja hiilihydraattipitoista, suusi happotasapainon palautumista ja mineraalien saostumista takaisin kiilteeseen ei ehdi tapahtua. Tällöin hampaaseesi alkaa muodostua kariesvaurio eli reikä.
Kun mineraalien liukenemisen aiheuttama vaurio rajoittuu hampaasi kiilteen alueella, puhutaan alkavasta kariesvauriosta. Hampaiden reikiintyminen pyritään pysäyttämään ajoissa, jotta aiheutuneet vauriot eivät etenisi paikkausta vaativiksi. Pysäytyshoitoon kuuluvat tehokkaan ja säännöllisen kotihoidon lisäksi hammaslääkärin vastaanotolla tehtävät fluoraukset ja kotihoidon ohjaus sekä tarvittaessa ruokailutottumustesi muutokset.
Kiilteen läpi hammasluuhun edennyt kariesvaurio vaatii hammaslääkärin tekemää paikkaushoitoa. Tällöin karieksen vaurioittama hammaskudos poistetaan ja korvataan paikkamateriaalilla.
Jos karies on edennyt hampaasi ytimeen, hampaasi juurihoidetaan ennen paikkausta. Reikiintynyt hammas oireilee vihlonnalla, kylmänarkuudella ja hammassäryllä. Jos kariesvaurio on edennyt hampaan ytimeen, oireina saattaa olla myös kuumanarkuutta ja koputusarkuutta.
Hammaslääkärin tekemä paikkaus ei kuitenkaan lopeta hampaasi reikiintymistä, vaan reikiintyminen jatkuu, ellet potilaana osallistu itse aktiivisesti omilla terveellisillä valinnoillasi reikiintymisen ehkäisemiseen ja pysäyttämiseen.
Miksi muovipaikat ja vanhat amalgaamipaikat kannattaa vaihtaa kestäviin keraamisiin paikkoihin? Lue Hyggan vastaavan hammaslääkärin Juha Vainion haastattelu keraamisesta paikkauksesta ja sen hyödyllisyydestä täältä.
Hyggan tarjoamissa hammashoidon palveluissa ovat keskiössä asiakkaan kokonaisvaltainen hyvinvointi, hammaslääkärikäynnin mukavuus ja ajankäytön kiireettömyys.
Iloiset suun terveydenhuollon ammattilaisemme ovat aina valmiita auttamaan sinua yksilönä. Hammaslääkärikäyntiä ei tarvitse siis jännittää, koska tavoitteenamme on, että käyntisi olisi mahdollisimman mukava. Sinulla on aina mahdollisuus keskustella ja tuoda esille omat toiveesi ja kysymyksesi. Meillä on aikaa sinulle ja suusi terveydelle uudenaikaisen ajanvarausjärjestelmämme ansiosta.
Hygga sijaitsee loistavalla sijainnilla Helsingin Kampissa. Pääset paikalle helposti niin junalla, metrolla, bussilla, ratikalla, autolla kuin myös kävellen. Myös ajanvaraus on helppoa ja nopeaa! Voit varata ajan joko verkossa, puhelimitse (09) 58 400 300 tai paikan päällä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs).
Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.
Hygga – Hyvinvointia hymyllesi!
Puhelinpalvelu avoinna: ma, ke ja pe 08:00-16:00, ti 09:00-17:00, to 10:00-18:00, la 09:00-15:00