Siirry sisältöön

Tupakointi ja nuuskan käyttö heikentävät suun terveyttä

Tupakalla ja nuuskalla on merkittäviä haittavaikutuksia niin suun terveydelle kuin kokonaisterveydelle. Tupakka heikentää elimistön puolustusjärjestelmää sekä ikenien verenkiertoa. Tupakoivilla ientulehduksen toteaminen on hankalampaa, koska nikotiini heikentää ienten verenkiertoa merkittävästi. Tällöin ikenet eivät tulehduksesta huolimatta juurikaan vuoda verta ja hoitoa vaativa tilanne jää helposti huomaamatta.

Tupakointi lisää suusyövän riskiä sekä riskiä sairastua parodontiittiin eli hampaiden kiinnityskudossairauteen. Myös nuuskan käyttö on yhteydessä parodontiittiin ja muihin limakalvonmuutoksiin sekä ientulehduksiin.

Lue alta suuhygienistimme vastauksia siitä, mitä vaaroja tupakointi ja nuuskan käyttö aiheuttavat. Lisäksi vastaava hammaslääkärimme Juha Vainio vastaa yleisimpiin kysymyksiin tupakoinnista ja nuuskan käytöstä.

Mitä vaaroja tupakointi ja nuuskan käyttö aiheuttavat suun terveydelle?

  • Tupakointi on merkittävä riski suun terveydelle. Se altistaa sekä suusyövälle että parodontiitille (hampaiden kiinnityskudossairaus). Tupakoivilla parodontiitti on usein vaikeampi ja reagoi hoitoon huonommin.
  • Tupakassa on n. 4000 elimistölle haitallista ainetta. Näistä n. 50 on karsinogeenisia (syöpää aiheuttavia)
  • Tupakka heikentää elimistön puolustusjärjestelmää, ikenien verenkiertoa ja suun tulehdusten paranemista
  • Tupakointi edistää suun terveydelle haitallisten bakteerien lisääntymistä ja nopeuttaa plakin ja hammaskiven muodostumista
  • Tupakointi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä ja värjäytymiä hampaisiin
  • Tupakointi heikentää haju- ja makuaistia
  • Myös nuuskan käyttö on haitallista suun terveydelle. Tupakan tavoin nuuska moninkertaistaa riskin sairastua suusyöpään ja parodontiittiin. Lisäksi nuuska aiheuttaa paikallisia limakalvomuutoksia, ientulehdusta, ienvetäymiä ja altistaa hampaita reikiintymiselle.

Kysymyksiä tupakoinnista ja nuuskan käytöstä

Miksi tupakoinnin vähentäminen tai lopettaminen kannattaa?

Lopettaminen kohentaa suun tilannetta välittömästi ja parantaa pitkäaikaista ennustetta monien erilaisten suusairauksien osalta

Miten huomaan lopettamisen suussani, minkälaisia positiivisia vaikutuksia sillä on?

Ei tule värjäytymiä, hengitys ei haise, limakalvomuutokset alkavat parantua

Minulla on jo todettu parodontiitti. Onko tupakoinnin lopettamisesta enää mitään hyötyä?

Lopettaminen edistää selvästi parodontiitin paranemista

Haaveilen hammasimplantista. Voiko sellaisen asentaa tupakoijalle?

Implantin luutuminen voi olla huonompaa tupakoitsijalla; jotkut kirurgit kieltäytyvät asentamasta keinojuurta tupakoitsijalle

Olen tupakoinut vuosikausia ja hampaani ovat muuttuneet keltaisiksi. Lisäksi niissä on mustia värjäytymiä. Voiko näille tehdä mitään?

Pinnalliset värjäytymät voidaan poistaa mutta joskus täysin kellastuneet hampaat eivät vaalene edes valkaisemalla; keraamiset laminaatit voivat pelastaa tilanteen

Voiko hampaiden valkaisun tehdä tupakoivalle ja pysyvätkö tulokset, jos tupakointia jatkaa?

Toki voi tehdä, mutta tulosta ei voi taata

Vähensin tupakointia ja ikeneni alkoivat yhtäkkiä vuotaa verta langatessa, mistä tämä johtuu?

Nikotiini heikentää ikenien verenkiertoa ja peittää ientulehdusta; lopettamisen jälkeen todellinen tilanne paljastuu

Onko nuuskan käyttö turvallisempaa suun terveydelle kuin tupakointi?

Ei ole, vähintään yhtä haitallista, paikallisvaikutukset voivat olla pahempia

Onko hammastarkastuksestasi jo aikaa? Hammastarkastuksessa kannattaa käydä säännöllisesti, vaikka mitään ongelmia ei olisikaan. Voit varata ajan Hyggalle hammastarkastukseen täältä.

Tarvitseeko minun hävetä hoitamattomia hampaitani tullessani Hyggalle?
Ei tarvitse hävetä. Kaiken kuntoisia hampaita on hammashoidossa jo nähty, joten oman suusi huonossa kunnossa ei ole mitään hävettävää. Olemme täällä auttamassa ja neuvomassa, jotta ongelmista on mahdollista päästä pois.

Tupakointi

Hyggan tarjoamissa hammashoidon palveluissa ovat keskiössä asiakkaan kokonaisvaltainen hyvinvointi, hammaslääkärikäynnin mukavuus ja ajankäytön kiireettömyys.

Iloiset suun terveydenhuollon ammattilaisemme ovat aina valmiita auttamaan sinua yksilönä. Hammaslääkärikäyntiä ei tarvitse siis jännittää, koska tavoitteenamme on, että käyntisi olisi mahdollisimman mukava. Sinulla on aina mahdollisuus keskustella ja tuoda esille omat toiveesi ja kysymyksesi. Meillä on aikaa sinulle ja suusi terveydelle uudenaikaisen ajanvarausjärjestelmämme ansiosta.

Hygga sijaitsee loistavalla sijainnilla Helsingin Kampissa. Pääset paikalle helposti niin junalla, metrolla, bussilla, ratikalla, autolla kuin myös kävellen. Myös ajanvaraus on helppoa ja nopeaa! Voit varata ajan joko verkossa, puhelimitse (09) 58 400 300 tai paikan päällä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs).

Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Hygga -Hyvinvointi hymyllesi!

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma, ke ja pe 08:00-16:00, ti 09:00-17:00, to 10:00-18:00, la 09:00-15:00

(09) 58 400 300