Siirry sisältöön

Napostelu ja happohyökkäykset

Mitä jatkuva napostelu tekee suunterveydelle? 

Jatkuva napostelu altistaa hampaat jatkuvalle happohyökkäykselle. Hampaat kestävät 5–6 happohyökkäystä päivässä. Pitkään jatkunut, katkeamaton happohyökkäys altistaa hampaita reikiintymiselle, sillä sylki ei ehdi ruokailukertojen välillä puskuroida happohyökkäyksiä.

Mikä on happohyökkäys?

Aina kun laitat jotain suuhusi, suun bakteerit alkavat käyttää ravinnokseen ruuasta saatavia sokereita ja hiilihydraatteja. Tämän seurauksena ne tuottavat hampaan pinnalle happoa, jota kutsutaan happohyökkäykseksi.

Mitä happohyökkäys tekee hampaille?

Happohyökkäys liuottaa kiillettä avaten tien reiän syntymiselle. Happohyökkäyksen aikana suun PH laskee ja kiille pehmenee. Tämä tarkoittaa reaktiota, jotka kutsutaan kiilteen demineralisaatioksi, jossa hammaskiilteestä liukenee mineraaleja. Happohyökkäys kestää n. 30 min, jonka aikana sylki korjaa happohyökkäyksen aiheuttamat kiillevauriot. Napostelun seurauksena suussa on koko ajan happohyökkäys eikä sylki enää pysty korjaamaan vaurioita ja hampaat alkavat reikiintyä helpommin.

Aiheuttavatko kaikki ruoka-aineet yhtä suuren happohyökkäyksen?

Tärkeimmät reikiintymistä aiheuttavat bakteerit käyttävät tehokkaasti sokereita ja muita hiilihydraatteja. Muut ruoka-aineet eivät ole kariesta yhtä selvästi suosivia.

Happohyökkäys muodostuu erityisen helposti runsaasti sokeria sisältävistä ruoka-aineista kuten sokerilla makeutetuista leivonnaisista, makeisista ja muroista, sokeroiduista juomista, perunalastuista ja muista snackseista, kuivatuista hedelmistä ja hilloista.

Mitä muita haittoja napostelulla voi olla hampaille?

Ravintoaineet, jotka sisältävät sokerin lisäksi happoa (limut, erityisesti light-limut, etikka, sitrushedelmät, marja- ja hedelmämehut, urheilu- ja energiajuomat), aiheuttavat hampaiden reikiintymisen lisäksi hampaiden eroosiota eli kiilteen syöpymistä ja liukenemista. Mitä useammin laitat suuhusi makeaa ja hapanta yhtäaikaisesti, sitä haitallisempaa se on hampaille.

Miten estää happohyökkäysten haitallisia vaikutuksia? 

✓  Pidä päivän ruokailukerrat säännöllisinä, 5-6:ssa/päivä
✓  Nauti makeat ja happamat ruuat ja juomat ruokailujen yhteydessä
✓  Kun ajoitat kaiken syömisen ruokailujen yhteyteen (aamupala-lounas-välipala-päivällinen-iltapala), sylki ehtii neutralisoida happohyökkäyksen aiheuttaman happamuuden suussa ja happohyökkäyksen aikana liuenneet mineraalit palaavat takaisin hampaan pintaan
✓  Juo janojuomana vettä
✓  Ksylitoli, maitotuotteet ja muut kalsiumin lähteet, yleensä ei-happamat aineet estävät happohyökkäyksen haitallisia vaikutuksia

Mikä katkaisee happohyökkäyksen?

Ksylitolissa on koivusokeria. Suun bakteerit eivät pysty tuottamaan happoja hampaan pinnalle tästä. Ksylitolia nauttiessa happohyökkäys katkeaa eli ota aina ksylitol-pastilli tai -purkka ruokailujen jälkeen suuhusi. Jos olet nauttinut ruokailun yhteydessä myös jotain hapanta, kalsium-pitoiset ruuat ja juomat kuten juustopala tai maito vähentävät happaman ruuan tai juoman syövyttävää vaikutusta.

Ruokailun jälkeen suun voi puhdistaa myös vesihuuhtelulla, mutta hampaiden harjausta ei tulisi tehdä heti ruokailun jälkeen.

Miten suunterveyttä tulisi hoitaa ennaltaehkäisevästi?

✓  Järkevä ruokailu. Pidä yllä selkeää ateriarytmiä, vältä napostelua ja runsaasti sokeria sisältäviä ruoka-aineita
✓  Puhdas ja plakiton suu on kaiken perusta. Puhdista hampaat aamuin illoin pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla
✓  Puhdista hammasvälit mielellään päivittäin, vähintään kuitenkin joka toinen päivä
✓  Älä syö herkkuja joka päivä, vaan pidä viikossa mielellään yksi herkkupäivä
✓  Muista ksylitol ruokailujen jälkeen
✓  Juo janojuomaksi vettä
✓  Säännöllinen hammaskiven poisto suuhygienistillä parantaa ja ylläpitää myös suun ja ikenien terveyttä
✓  Säännölliset kontrollikäynnit. Käy hammaslääkärin sinulle suosittelemin välein hammastarkastuksessa

Suojataan hampaamme jatkuvilta happohyökkäyksiltä ja ylläpidetään näin suun terveyttä!

Hyggan tarjoamissa hammashoidon palveluissa ovat keskiössä asiakkaan kokonaisvaltainen hyvinvointi, hammaslääkärikäynnin mukavuus ja ajankäytön kiireettömyys.

Iloiset suun terveydenhuollon ammattilaisemme ovat aina valmiita auttamaan sinua yksilönä. Hammaslääkärikäyntiä ei tarvitse siis jännittää, koska tavoitteenamme on, että käyntisi olisi mahdollisimman mukava. Sinulla on aina mahdollisuus keskustella ja tuoda esille omat toiveesi ja kysymyksesi. Meillä on aikaa sinulle ja suusi terveydelle uudenaikaisen ajanvarausjärjestelmämme ansiosta.

Hygga sijaitsee loistavalla sijainnilla Helsingin Kampissa. Pääset paikalle helposti niin junalla, metrolla, bussilla, ratikalla, autolla kuin myös kävellen. Myös ajanvaraus on helppoa ja nopeaa! Voit varata ajan joko verkossa, puhelimitse (09) 58 400 300 tai paikan päällä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs).

Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Hygga – Hyvinvointia hymyllesi!

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma, ke ja pe 08:00-16:00, ti 09:00-17:00, to 10:00-18:00, la 09:00-15:00

(09) 58 400 300