Siirry sisältöön

Kotihoito leikkauksellisen hampaan poiston jälkeen

Pidä harsotaitosta hampaan poiston jälkeisen kuopan päällä noin puoli tuntia puremalla hampaita kevyesti yhteen. Puolen tunnin kuluessa poistokuoppaan muodostuu verihyytymä. Mikäli poistokuopasta vuotaa vielä tämän jälkeen verta, voit vaihtaa kuopan päälle puhtaan harsotaitoksen. Älä mene makuulle heti poiston jälkeen, sillä makuuasento lisää verenvuotoalttiutta.

Vältä syömistä ja juomista kolmen tunnin ajan poiston jälkeen. Suosi poistopäivänä nestemäisiä ja pehmeitä ruokia. Älä sylje, purskuttele nesteellä tai juo pillillä poistopäivänä, sillä alipaine saattaa irrottaa poistokuoppaan muodostuneen verihyytymän. Vältä kuumia ruokia ja juomia hampaan poiston päivänä, sillä korkeat lämpötilat laajentavat verisuonia ja lisäävät vuotoalttiutta. Ota rauhallisesti poistopäivänä ja lepää leikkauksen jälkeen voinnin mukaan puoli-istuvassa asennossa. Vältä tupakoimista, saunomista ja kovaa fyysistä rasitusta.

Hampaan poiston vaiheet

Poistoalue on kipeimmillään yleensä poistoa seuraavana päivänä.  Poistonjälkeiseen särkyyn voi ottaa tulehduskipulääkkeitä, mutta vältä asetyylisalisyylihappoa sisältäviä valmisteita, sillä ne lisäävät vuotoalttiutta. Turvotus poistoalueella on normaalia ja häviää yleensä viimeistään 5–7 päivän kuluttua poistosta.  Suun avaaminen voi aluksi olla hankalaa turvotuksen vuoksi ja iholle saattaa muodostua mustelma.  Ensimmäisinä poistonjälkeisinä päivinä voi myös esiintyä hieman lämmönnousua. Särkyä, turvotusta ja verenvuotoa voi hillitä kylmäpakkauksella. Paina kylmäpakkausta posken ihoa vasten noin 20 minuuttia kerrallaan. Mahdolliset ompeleet sulavat itsestään. Jos ne eivät kuitenkaan ole hävinneet kahden viikon kuluttua leikkauksesta, ota yhteys Hyggaan. Voit harjata hampaat ja puhdistaa hammasvälit normaalisti poistopäivänä, mutta vältä koskettelemasta leikkausaluetta.

Milloin tulee ottaa yhteyttä?

Ota yhteys Hyggaan (puh. 09 58 400 300) ja aukioloaikojemme ulkopuolella kunnallisen hammashoidon päivystykseen jos:

  1. Verenvuoto on runsasta.
  2. Verenvuoto ei lakkaa vuorokauden sisällä poistosta.
  3. Särky on sietämättömän kovaa tai poistokuoppa kipeytyy uudelleen 3–4 päivän kuluttua poistosta.
  4. Sinulle nousee korkea kuume, joka jatkuu useita päiviä tai saat muita yleisoireita, kuten pahoinvointia.

hampaan poiston

Mukava hammaslääkäriklinikka Hygga sijaitsee keskellä Helsinkiä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs.). Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.

Asiakaspalvelu

Puhelinpalvelu avoinna: ma,ke klo 10:15-18:00, ti,to ja pe klo 08:15-16:00 sekä la klo 9:15-15:00.

(09) 58 400 300

Tee Hygga Hymy-sopimus

Hammashoitoa kk-maksulla!

Lue lisää