Hampaiden ja suun puhdistus on tärkein edellytys suunterveyden ylläpitoon. Lue allaolevista ohjeista, kuinka sinun kannattaa puhdistaa hampaasi ja suusi.
1. Pese hampaasi aamuin ja illoin. Aamulla paras aika on ennen aamupalaa ja illalla puoli tuntia iltapalan jälkeen. Hampaita ei kannata pestä heti ruokailun jälkeen, sillä happohyökkäyksen aikana kiille on alttiimpi kulumiselle.
2. Käytä pehmeää hammasharjaa. Sähköhammasharja on tutkimusten mukaan tavallista harjaa tehokkaampi. Harjaa tavallisella hammasharjalla kevyellä kynäotteella lyhyin, nykivin harjausliikkein. Sähköhammasharjalla harjatessasi sinun ei tarvitse tehdä harjausliikettä, vaan riittää, kun kuljetat harjaspäätä hampaalta toiselle. Vaihda hammasharja tai sähköharjan harjaspää vähintään kolmen kuukauden välein.
3. Harjaa järjestelmällisesti kaikki hampaat ja käy läpi hampaiden kaikki pinnat: purupinnat, molemmat sivupinnat ja viimeisissä poskihampaissa myös takapinnat. Varmista, että hammasharja osuu sivupinnoilla hampaan pinnan lisäksi myös ienrajaan. Ienrajan huolellinen puhdistaminen on hampaiden harjauksessa tärkeintä, sillä bakteerit viihtyvät parhaiten ienrajassa ja hammasväleissä. Hampaiden puhdistus ja harjaus ei ole voimalaji, vaan tekniikkalaji. Liian voimakas harjaaminen aiheuttaa ikenien vetäytymistä, juuripintojen paljastumista ja pitkään jatkuessaan myös paljastuneiden juuripintojen kulumista. Sähköhammasharja vähentää usein liiallista voimankäyttöä.
4. Käytä fluorihammastahnaa, sillä fluoriyhdisteet suojaavat kiillettä reikiintymiseltä ja ehkäisevät vihlontaa. Sylje hampaiden harjauksen jälkeen ylimääräinen hammastahna pois, mutta älä huuhtele tai purskuttele suutasi vedellä, jotta suuhusi jäisi fluoria.
5. Puhdista hampaittesi hammasvälit päivittäin hammaslangalla, väliharjoilla tai harjatikuilla. Jos kärsit pahanhajuisesta hengityksestä, puhdista myös kielesi. Kielen voi harjata kevyesti vedellä kostutetulla hammasharjalla, hammasharjan kielenpuhdistimella tai apteekista saatavilla kaapimilla. Jos kaipaat lisää raikkautta suuhusi, voit käyttää mietoa, alkoholitonta suuvettä. Suuveden käyttö ei kuitenkaan korvaa hampaiden ja hammasvälien mekaanista puhdistamista eikä sillä ole tutkimusten mukaan merkittävää vaikutusta suun mikrobeihin.
Käy säännöllisesti ja tarpeeksi usein suuhygienistillä hammaskiven poistossa. Kotihoito onnistuu parhaiten ja on tehokkainta silloin, kun hampaiden ja juurien pinnoilla ei ole hammaskiveä. Hammaskiveä ei pysty hoitamaan itse kotona.
Hammaskiven kertymisnopeus on yksilöllinen, ja suuhygienisti osaa määrittää juuri sinulle sopivan puhdistusvälin. Puhtaan suun merkkejä ovat raikas maku ja hengitys sekä hampaiden pintojen sileys. Mahdolliset värjäytymät eivät ole merkki huonosta suuhygieniasta. Suuhygienisti auttaa mielellään hampaiden ja suun puhdistukseen sopivien tuotteiden ja valmisteiden valinnassa ja käytössä.
Onko sinulla muita kysymyksiä hammaskiven poistosta? Voit lukea Hyggan suuhygienistin Hanna Häyrisen hammaskiven poistoa käsittelevän haastattelun täältä.
Hyggan tarjoamissa hammashoidon palveluissa ovat keskiössä asiakkaan kokonaisvaltainen hyvinvointi, hammaslääkärikäynnin mukavuus ja ajankäytön kiireettömyys.
Iloiset suun terveydenhuollon ammattilaisemme ovat aina valmiita auttamaan sinua yksilönä. Hammaslääkärikäyntiä ei tarvitse siis jännittää, koska tavoitteenamme on, että käyntisi olisi mahdollisimman mukava. Sinulla on aina mahdollisuus keskustella ja tuoda esille omat toiveesi ja kysymyksesi. Meillä on aikaa sinulle ja suusi terveydelle uudenaikaisen ajanvarausjärjestelmämme ansiosta.
Hygga sijaitsee loistavalla sijainnilla Helsingin Kampissa. Pääset paikalle helposti niin junalla, metrolla, bussilla, ratikalla, autolla kuin myös kävellen. Myös ajanvaraus on helppoa ja nopeaa! Voit varata ajan joko verkossa, puhelimitse (09) 58 400 300 tai paikan päällä (Kampinkuja 2, Sähkötalon 2. krs).
Löydät Hygga-klinikan myös Facebookista ja Instagramista.
Hygga – Hyvinvointia hymyllesi!
Puhelinpalvelu avoinna: ma, ke ja pe 08:00-16:00, ti 09:00-17:00, to 10:00-18:00, la 09:00-15:00