Siirry sisältöön

Parodontiitti heikentää hampaan kiinnitystä

 • Parodontiitti on bakteereiden aiheuttama suun tulehdussairaus, joka tuhoaa hammasta ympäröivää ienkudosta ja leukaluuta. Sairaus todetaan hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla hoidon yhteydessä tehtävässä ientaskumittauksessa tai röntgentutkimuksella.
 • Sairaus saa alkunsa ientulehduksesta. Kun ientulehdus hoitamattomana jatkuu ja kroonistuu, tulehdus siirtyy ikenestä syvemmälle hammasta kiinnittäviin kudoksiin ja leukaluuhun. Mahdollinen hammaskivi ylläpitää tulehdusta. Parodontiitti alkaa ja etenee usein ilman merkittäviä oireita, minkä vuoksi sitä on vaikea huomata itse. Tupakointi on keskeinen parodontiitin riskitekijä.
 • Selvä merkki tulehduksesta on se, että ikenistä vuotaa verta, kun hampaita harjataan tai hammasvälejä puhdistetaan. Usein ikenet saattavat olla myös turvonneet, aristavat ja punoittavat. Pitkälle edennyt parodontiitti näkyy hampaistossa selvemmin: hampaiden väliset raot voivat suurentua ja hengitys saattaa haista voimakkaasti.
 • Pitkään jatkuneena ja hoitamattomana parodontiitti saattaa aiheuttaa hampaiden menetyksiä, sillä tulehduksen myötä hampaan kiinnitys vähenee merkittävästi; hammas saattaa alkaa heilua ja lopulta irrota.
   

  Parodontiitti lisää sairastumisen riskiä

 • Parodontiitti lisää myös sydän- ja aivoinfarktin riskiä. Diabetes lisää riskiä sairastua parodontiittiin, ja hoitamattomana tauti voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa.
 • Parodontiitin hoidon tarkoituksena on pysäyttää sairauden ja tulehduksen eteneminen. Parodontiittia ehkäistään ja hoidetaan hyvällä suuhygienialla: hampaat harjataan vähintään kahden minuutin ajan huolellisesti pehmeällä harjalla sekä aamuin että illoin. Kiinnitä huomiota harjauskulmaan, jotta ienraja tulee puhtaaksi. Sähköhammasharja puhdistaa tutkimusten mukaan hampaat tehokkaammin kuin normaali harja.
 • Hampaiden harjauksen lisäksi myös hammasvälit pitää muistaa puhdistaa päivittäin, sillä parodontiitti alkaa usein hammasväleistä. Suuhygienisti auttaa valitsemaan juuri sinulle oikeat välineet tehokkaaseen omahoitoon ja neuvoo niiden käytössä.
 • Tupakointi lisää tutkimusten mukaan merkittävästi parodontiitin riskiä, joten tupakoinnin lopettaminen on oleellinen osa hoitoa.
   

  Säännöllinen hampaiden puhdistaminen suuhygienistillä pitää parodontiitin kurissa

 • Omahoidon lisäksi on tärkeää käydä säännöllisesti suuhygienistillä ylläpitohoidossa. Hoidossa bakteeripeitteet ja niitä ylläpitävä hammaskivi poistetaan hampaiden pinnoilta. Ylläpitohoidolla estetään parodontiitin eteneminen. Ylläpitohoito tehdään 3–12 kuukauden välein suuhygienistin tai hammaslääkärin määrittämän yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Sen yhteydessä tehdään myös uusi ientaskumittaus ja tarkistetaan omahoidon toimivuus.
 • Sairauden hoidossa saatetaan joskus suuhygienistin antaman perushoidon lisäksi tarvita erikoishammaslääkärin hoitoa. Tämä on kuitenkin yksilöllistä ja tarvittaessa asiasta informoi suuhygienisti tai hammaslääkäri.

 

Asiakaspalvelu

Soita asiakaspalveluumme

(09) 58 400 300

Tee Hygga Hymy-sopimus

Hammashoitoa kk-maksulla

Lue lisää